ABD yine terörist bir saldırıyla sallandı... Ülkenin 'en eski ve en prestijli maratonu' olarak nitelendirilen Boston Maratonu kana bulandı. Hedefin alandaki 23 bin kişi olduğu belirtilirken, maratonda yarışan polis memuru, "Bazı koşucular yarışı bitirdi ve şimdi ayakları yok" dedi.

İLK ŞÜPHELİ SORGULANDI

FBI'ın "terör saldırısı" olarak nitelendirdiği Boston maratonu saldırısında ilk şüpheli ise 20 yaşındaki bir Suudi Arabistan vatandaşı. Amerikan New York Post gazetesi, Boston maratonuna düzenlenen bombalı saldırı sonrasında polisin 20 yaşındaki bir Suudi Arabistan vatandaşını gözetim altında tuttuğunu yazdı.

Saldırıda bir şarapnel parçasıyla yaralanan 20 yaşındaki Suudi Arabistan vatandaşının Boston'daki Brigham and Women's Hospital'da tedavi altına alınırken aynı zamanda FBI ve yerel polis tarafından sorgulandığı belirtildi. New York Post gazetesi, şüphelinin evinin de polis tarafından arandığını açıkladı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise internet sayfasında Boston polisinin, 5 değil 7 şüpheli paket bulduğunu iddia etti.

ABD, 11 Eylül saldırılarından yaklaşık 12 yıl sonra kendi topraklarında yeni bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Boston'da 1897'den bu yana düzenlenen maratonda iki bombanın patlaması sonucu 3 kişi hayatını kaybederken, 140 kişi yaralandı.

23 bin yarışmacının koştuğu maratonda, bombalardan biri bitiş noktasına yakın bir yere konuldu. 15 saniye arayla patlayan bombalardan sonra yarışmacılar ve seyirciler büyük bir panik yaşadı.

'KANI DURDURMAK İÇİN KEMERİMİ VERDİM'

Boston maratonunu izlemek için olay yerinde bulunan John Ross adlı bir seyirci Boston Herald gazetesine yaptığı açıklamada, "Birinin ayağı başımın üzerinden uçtu. Kanı durdurmak için kemerimi verdim" dedi.

'HER TARAFTA KAN VARDI'

Maratonda yarışmacı olan ve Rhode Island'da atlı polis olarak görev yapan 35 yaşındaki Roupen Bastajian da Amerikan New York Times gazetesine konuştu. Bastajian, "Bazı koşucular yarışı bitirdi ve şimdi ayakları yok. Bacakları kopmuş birçok insan gördüm. Her tarafta kan vardı. Korkunçtu" şeklinde konuştu.

'ÇOCUKLARIMIZIN GÖZLERİNİ KAPATTIK'


Boston'un kurtuluş gününde düzenlenen maratona katılan Tim Davey de, "Uzuvları kopmuş birçok kişiyi ilk müdahale için sağlık çadırına taşıdılar. Ben ve eşim Lisa, çocuklarımızın bu korkunç anları görmemeleri için gözlerini kapattık" dedi.

'CANSIZ BEDENLER ETRAFA SAÇILDI'

İlk bombanın patladığı bitiş noktasına birkaç adım uzaklıkta olan 27 yaşındaki Deirdre Hatfield, caddede uçuşan bedenler gördüğünü söyledi. "Bacakları kopmuş insanlar gördüm. Birkaç çocuk cansız yerde yatıyordu" diyen Deirdre Hatfield, "Cansız bedenler etrafa saçılırken, bir an için yandığımı düşündüm. Parçalandığımda umarım fazla birşey hissetmem diye dua ettim" dedi.

POLİS HALKTAN YARDIM İSTİYOR


Boston polisi, düzenlediği basın toplantısında, eş zamanlı iki patlamanın ardından JFK Kütüphanesi yakınlarında bir patlamanın daha meydana geldiğini ancak bunun önceki ikisiyle bağlantılı olmadığını düşündüklerini belirtti.

Halkı, evlerinde beklemeleri ve mecbur olmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda uyaran polis, patlama hakkında bilgisi olanların telefonla kendilerine bilgi vermelerini istedi.

Polis, maratona yönelik daha önceden herhangi bir tehdit algısının olmadığını, bazı kişilerin sorgulandığını ancak halen gözaltında kimsenin bulunmadığını açıkladı.

Patlayıcıların türünün tespit edilmesi ve sorumlularının belirlenmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Görgü tanıkları ise şiddetli patlamaların meydana geldiğini ve çok sayıda kişinin uzuvlarını kaybettiğini gördüklerini söyledi. 
Editör: TE Bilisim