Wikileaks, öğrencilere de malzeme oldu!

Güngören Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Ligi (Güngören Ligi) kapsamında düzenlenen ‘Liselerarası Münazara Yarışması’na ‘Wikileaks’ damgasını vurdu. Öğrencilerin dünya gündemini meşgul eden Wikileaks belgeleri ve bu belgeleri ortaya çıkaran Julian Assangein’ı kendilerine malzeme yapması salondakileri olduğu kadar jüriyi de şaşırttı.

Güngören Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettiği Liselerarası münazara yarışması ilginç tartışma notlarıyla dikkat çekti. Tuncay Azaphan Anadolu İletişim Meslek Lisesi ile İzzet Ünver Lisesi arasında gerçekleşen yarışma alışılmışın dışında bir mücadeleye sahne oldu. ‘Bireylerin çevresiyle ilişkisi ve hayata dair duruşunda anne baba ile olan ilişkilerinin rolü vardır (ya da yoktur)’ tezi üzerine kafa yoran öğrenciler, belgeleriyle bütün salonu ve özellikle jüri üyelerini şaşırtmayı başardı.

Yarışmacıların; ‘Babalar ve Oğullar’ ile ‘Tutunamayanlar’ kitapları yanı sıra Orhan Pamuk, Chris Braun gibi ünlü yazarların eserlerinden alıntılar yapmaları mücadeleyi keyifli hale getirdi. Öğrencilerin çeşitli süslemelerle salona kazandırdıkları atmosfer yanı sıra kullandıkları matematik formülleri, hikayeler ve Julian Assangein’dan alıntıları, münazarayı kendi alanında en iddialı etkinlikler arasına soktu. Yarışmada ikinciliği kazanan Tuncay Azaphan İletişim Meslek Lisesi’nin öğrencileri, ilk ve orta okula gitmediğini vurguladıkları Assangein’in; annesinin baskıları nedeniyle kapitalist sisteme karşı çıkan bir yapıya nasıl kavuştuğuna ve Wikileaks skandalının nedenlerine kadar pek çok ince ayrıntıya değindi.

Yarışmasın galibi ise ‘Bireylerin çevresiyle ilişkisi ve hayata dair duruşunda anne baba ile olan ilişkilerinin rolü yoktur’ tezini savunan İzzet Ünver Lisesi öğrencileri oldu. Jüriden toplam 347 puan alan öğrenciler, yarışma sonunda gösterdikleri performans nedeniyle rakiplerini kutlamayı ihmal etmedi.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim