Geçtiğimiz aylarda CHP’nin gündeme getirdiği ve Cumhurbaşkanlığı makamınca Katar’dan alınan “ultra lüks uçak” meselesinin yankıları sürerken Cumhurbaşkanlığı bu defa da Almanya’dan alındığı iddia edilen ultra lüks ve yüksek güvenlikli dört araçla gündemde.

“İsrafta Çığır Açtılar”

CHP’li Karabat, yaşanılan derin krize rağmen Cumhurbaşkanlığı’nın tasarruf konusunda hiçbir adım atmadığını, bilakis israfta yeni rekorlara imza attığını iddia etti. Karabat TBMM’ye sunduğu soru önergesinde; “Hükümetin vatandaşa yönelik tasarruf çağrılarına rağmen kendilerinin bu konuda adım atmadığını görüyoruz. Biz tasarruf dedikçe onlar israfta çığır açıyor! Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine Almanya’dan yeni özel donanımlı araçlar alındığı iddia ediliyor. Bu kriz ortamında yapılan bu alımın gerekçesini merak ediyoruz.” diyerek, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması isteğiyle TBMM’ye yazılı bir soru önergesi sundu. Karabat yaptığı açıklamada, “Alındığı iddia edilen araçların her birinin piyasa değeri 12 milyon TL’nin üzerinde. Bunların ultra lüks ve özel donanımlı olduğu dikkate alındığında fiyatlarının daha da artacağı açık.”

“ Bütçede Yeri Yok”

Cumhurbaşkanlığı 2019 yılı bütçesinde güvenlik önlemli alınabilecek binek araç sayısını 2 adet olarak açıkladığını hatırlatan Karabat, “Bütçede olmamasına rağmen bu araç alımının yapılmasını izah etmek mümkün değil, bu bir ihtiyaç mıdır? Öyle olsa neden bütçe görüşmelerinde gündeme getirilmedi? Bütçe disiplini konusunda zaten başarısız olan bu iktidarın kriz koşullarında bu alımı yapması vatandaşın dünyasından iyice koptuklarını gösteriyor.” dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın TC. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 16.09.2019

Özgür KARABAT  /  İstanbul Milletvekili

Türkiye ekonomik kriz tartışmaları ve beraberindeki tasarruf tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanlığı makamınca Katar Emiri'nden alınan “ultra lüks uçak” meselesi uzun süre ülkenin gündeminde kalmıştır.

Bu tartışmanın yankıları devam ederken geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarına Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine Almanya’dan yeni özel donanımlı araçlar alındığı iddia edilmiştir.

Buna göre;

1. Cumhurbaşkanlığı makamınca dört adet özel yapım araç alındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu araçların sayısı ve piyasa değeri ne kadardır?

2. Cumhurbaşkanlığı tarafından son iki yılda satın alınan araç sayısı kaçtır? Bunların markaları ve alındıkları ülkeler hangileridir? Bu araçların toplam piyasa değeri ne kadardır?

3. Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan toplam makam aracı sayısı kaçtır? Bunların kaçı doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından, kaçı diğer personel tarafından kullanılmaktadır?

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim