3. iddianameye göre, örgüt emekli Org. Büyükanıt’ı Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde öldürmeyi planladı. Ermeni Patriği Mutafyan, Orhan Pamuk ve DTP’li Ahmet Türk’ün de örgütün hedef listesinde olduğu öne sürüldü

Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinde “Örgütün Gerçekleştirmeyi Planladığı Eylemler” başlığı altında örgüt tarafından gerçekleştirilmesi planlandığı iddia edilen 12 eylem yer alıyor. İddianamede ayrıntılı olarak anlatılan eylemler şöyle:

1- Ümraniye bombaları: İddianamede el bombalarıyla ilgili olarak, “El bombalarının hangi eylemlerde kullanılacağı bilinmese de biraz önce belirtilen Cumhuriyet gazetesinin bombalanması olayı ve tespit edilen diğer eylem planları göz önünde bulundurulduğunda örgütün ülkede darbe zemini oluşturmak için vahim nitelikte eylemler planladığı anlaşılmaktadır” denildi.

2- Yargıtay mensuplarına suikast hazırlığı: İddianamede İşçi Partisi’nde (İP) yapılan aramalarda Yargıtay binasına ait krokinin ve binaya ilişkin bilgilerin bulunduğu ve bu krokide yer alan bilgilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne sorulduğu ve emniyet tarafından bu bilgilerin doğrulandığı belirtilerek, “Yargıtay binasına ait kroki ve bilgilerden Ergenekon silahlı terör örgütünün Yargıtay Başkanlığı’nda üst düzey bir yöneticiye yönelik suikast hazırlıkları yaptığı anlaşılmıştır” ifadesi kullanılıyor.

3- NATO tesislerine saldırı hazırlığı: İddinamede İP’de yapılan aramalarda İzmir’deki NATO üssüne ait kroki ve bilgilerin ele geçirildiği anlatılarak bu belgelerin incelenmesi sonucunda örgütün NATO karargâhına yönelik bir eylem hazırlığı içinde olduğu iddia ediliyor.

4- 2004-2005 yıllarında Yaşar Büyükanıt’a suikast hazırlığı: İddianameye göre, İP Genel Merkezi’nde yapılan aramada üzerinde “Versatile” yazan bir CD bulundu. Bu CD’nin incelenmesi sonucunda “Koruma Planı” başlıklı bir belgeye ulaşıldı. Bu belgenin içinden de “Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Koruma Planı” başlıklı 9 sayfalık çizelge şeklinde bir yazı çıktı. Yapılan değerlendirme sonucunda 8 Şubat 2005 tarihli söz konusu çizelgenin dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın Balıkesir ve İzmir’e yapacağı gezinin koruma planları olduğu anlaşıldı. İddinamede çizelgeyle ilgili olarak “Burada yer alan bilgilerden de örgütün Yaşar Büyükanıt’a yönelik eylem hazırlığı içinde olduğu anlaşılmıştır” denildi.

5- 2007 yılı içerisinde gazeteci Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk’a yönelik silahlı saldırı hazırlığı: İddianamede Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Mehmet Fikri Karadağ’ın, Veli Küçük ve Sevgi Erenerol’la toplantılar düzenlediği ve dernek çatısı altında etrafına topladığı kişilere, gazeteci Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk’a yönelik suikast hazırlığı yaptırdığı iddia ediliyor.

6- 2007 yılında Ahmet Türk, Osman Baydemir ve Sebahat Tuncel’e yönelik silahlı saldırı hazırlığı: İddianameye göre Fikri Karadağ ve etrafındaki şahıslara yönelik teknik takip çalışmaları sonucunda, Karadağ’ın Veli Küçük’le gizlice görüştüğü günlerde yine kendi etrafındaki şahıslara Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP milletvekilleri Ahmet Türk ve Sebahat Tuncel’e yönelik suikast hazırlığı yaptırdığı iddia edildi.

7- Ermeni asıllı Minas Durmaz Güler’e yönelik suikast hazırlığı: İddianameye göre, tutuklu sanık İbrahim Şahin’in liderliğini yaptığı hücre yapılanmasına yönelik teknik takiplerde bu ekibin bazı Ermeni vatandaşlara yönelik eylem hazırlığı içinde olduğu tespit edildi. Hücrenin Sivas bölgesindeki Ermeni vatandaşların ruhani lideri konumundaki Minas Durmaz Güler’e yönelik eylem hazırlığı içinde olduğu ve Durmaz’ın adresini tespit etmeye çalıştığı belirlendi. Bunun üzerine yapılan operasyonlar sonucunda iki kişi gözaltına alındı.

8- Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’a yönelik suikast hazırlığı: İddianamede, İbrahim Şahin ekibinin Ermeni Patriği Mutafyan’ı öldürmek için planladığı iddia edilen eylem de ayrıntılı olarak anlatıldı. Şahin’in evinde yapılan aramalarda Mutafyan’ın evinin bulunduğu sokağın Google Earth’ten alınmış fotoğrafları ve eylemin nasıl gerçekleştirileceğine dair el yazısı notlar bulundu.

9- Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız’a yönelik suikast hazırlığı: İbrahim Şahin’in evinde yapılan aramalarda Ali Balkız’a yönelik bir eylem planı da ele geçirildi. Balkız’ın fotoğrafları ve evinin bulunduğu bölgenin krokisinin yer aldığı plana göre Balkız bombalı bir araç kullanılarak aynı tim tarafından öldürülecekti.

10- Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç’e yönelik suikast hazırlığı: İbrahim Şahin’in evinde ele geçirilen “Tedhiş” başlıklı suikast planına göre eylemi ÖKK Kürşat kod adlı kişi planladı. Planda yazdığına göre eylemin amacı, Alevileri kışkırtarak Alevi-Sünni kavgası çıkartmak.

11- Ankara’daki Optimum Alışveriş Merkezi’ne yönelik bombalı saldırı planı: İbrahim Şahin’den ele geçen eylem planları arasında Ankara’daki Optimum Alışveriş Merkezi’ne yönelik bir bombalı saldırı planı da yer aldı.

12- Mustafa Dönmez’de ele geçirilen Başbakan’a yönelik suikast planı ve silahlar: Yarbay Mustafa Dönmez’in Ankara’daki askeri lojmanlarda yer alan evinde yapılan aramada ele geçirilen krokinin incelenmesinde bu krokinin Başbakan Erdoğan’ın Keçiören’deki evini gösterdiği anlaşıldı. Bu krokiyi “suikast planı” olarak değerlendiren savcılık iddianameye koydu.

Editör: TE Bilisim