Amerikan Yeşil Bina (Çevre Dostu Bina) Konseyi USGBC tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye’nin yeşil binalar konusundaki yatırımlarının dünyadaki gelişimini gözler önüne serdi. 150 ülkeyi kapsayan rapora göre, Türkiye toplamda 2.95 milyon metrekare sertifikalandırılmış bina alanı, 23.74 milyon metrekare sertifikalı ve aday bina kapalı alanı, toplam 477 adet sertifikasını almış ve aday projesi ile dünyada ilk 10 ülke arasında 9. sırada yerini yerini aldı.
PAZARDA ÖNCÜ OLDU
Berkay Somalı, Emre Ilıcalı ve Serkan Emin isimli mühendisler tarafından İstanbul’da kurulan Altensis, çevre dostu binalar konusunda Türkiye’de ilk faaliyet gösteren firma. ABD’deki kariyerlerini bırakıp Türkiye’de bu şirketi kurmaya karar veren ortaklardan Berkay Somalı “ derken, Emre Ilıcalı pazarda yüzde 50-60 seviyesinde olan paylarının gelecekte de pazar adına öncü konumlarını süreceğinin işareti olduğunu söyledi.
İLK 5’E GİREBİLİRİZ
USBGC sıralamasında Kanada 26.63 milyon metrekare, Çin 21.97 milyon metrekare, Hindistan 13.24 milyon metrekare, Brezilya 5.22 milyon metrekare, Kore 4.81 milyon metrekare, Almanya 4.01 milyon metrekare, Tayvan 3.84 milyon metrekare, Arap Emirlikleri 3.13 milyon metrekare sertifikalandırılmış alan ile Türkiye’nin önünde yer aldı.
Söz konusu sıralamaya dikkat çeken Serkan Emin ise, 2.95 milyon metrekare sertifikalı yeşil alana sahip olduğu belirtilen Türkiye için mevcut alanı ikiye katlamanın sıralamada ilk 5’e yerleşmeye yeterli olabileceğini, bunun da biraz daha farkındalığı artırmak ve yeşil dönüşüm ile mümkün olduğunu açıkladı.
Editör: TE Bilisim