İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs araçlarının İETT garajında bekletildiğine ilişkin haberlere yönelik, ''Bize verilen bilgiye göre, metrobüs araçlarının tamamı gelecek ay başında devreye girebilecek'' dedi.

Topbaş, Kartal'daki Hasan Doğan Spor Kompleksi'nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Domino Show programının ardından gazetecilerin İETT garajında bekletildiği öne sürülen metrobüslerle ilgili sorularını yanıtladı.

Aldıkları araçların metrobüs sistemleri için çok ideal araçlar olduğunu ifade eden Topbaş, bu araçlarla ilgili yapılan sözleşme ve alım mukavelelerinde garantilerin bulunduğunu belirtti.

Metrobüs araçları çok teknik donanıma sahip olduğu için önünde insan varsa kapılarının kapanmadığına dikkati çeken Topbaş, metrobüslerin birtakım duyarlılıklarının bulunduğunu ve bunların giderildiğini söyledi.

Firma tarafından eksiklikler ve işletme sırasında çıkan problemlerin çözüldüğünü belirten Topbaş, şunları kaydetti:

''Bize verilen bilgiye göre, metrobüs araçlarının tamamı gelecek ay başında devreye girebilecek. Hiçbir problem olmayacak. Kapasiteleri oldukça yüksek. Daha teknik arızalar var onlar düzeltiliyor. Kapıların kapanmamasından dolayı böyle bir problem yaşanıyor.''

Bir gazetecinin ''Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna, '2003 yılında metrobüs projesinin kendisine geldiğini, ancak sistemi maliyetli ve verimsiz bulduğu gerekçesiyle kabul etmediğini, o dönemde metrobüsün tanesinin 1 milyon 200 bin dolar, bugün ise 1 milyon 200 bin avro olduğuna şaşırdığını' söyledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine de Topbaş, Gürtuna'ya cevap vermek veya ne kadar bilgi sahibi olup olmadığını tartışmak istemediğini ifade etti.

Gürtuna'nın kendi dönemiyle ilgili ne kadar bilgi sahibi olduğunu çok iyi bildiğini kaydeden Topbaş, ''Kendince birtakım şeyler söyleyebilir. Bu araçlar belirli sayıda insan taşıma kapasiteli ve işletme giderleri en düşük olan sisteme sahip. İşletme giderlerini dikkate aldığımız zaman karlı olduğunun değerlendirmesini yaptık. Kalkıp da 'Ben yapıyorum. Ben yaptım. Benim projemdi' diyen birtakım insanlar çıkacak. Daha önce de çıktı. Tercihli yolu bununla karıştıranlar oldu. 'Kardeşim ne yaptın geçirdiğin zaman dilimi içinde?' diye sorarlar'' diye konuştu.

Topbaş, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki bazı birimlerde görev değişikliği olacak mı?'' sorusuna da belediye olarak birçok başarıya imza attıklarını, mesai arkadaşlarıyla birlikte 25 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir sistem olduğunu da dile getiren Topbaş, ''Gerekli görüldüğü takdirde değişiklikler olabilir. Lüzum gördüğümüz hallerde bunu gerçekleştiririz. Bizim bütün hedefimiz bu kente çok daha güzel hizmet etmek'' dedi.

Editör: TE Bilisim