Suriyeli sığınmacılara Türk vatandaşlığı verilmesi konusuyla ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.


Erdoğan, TOKİ'nin elindeki boş konutları işaret etmişti

Suriyelilere vatandaşlık verilebileceğine ilişkin ilk açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen NATO Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlamış, TOKİ'nin elindeki boş konutların Suriyelilere verilebileceğinin sinyalini vermişti.

"Mültecileri yıllarca kamplarda barınmaya, boş buldukları apartmanların Bodrum katlarına mı mahkum edeceğiz? Böyle olacağına ilgili bakanlıklarımız, istihbarat teşkilatımız bir çalışma yapsınlar. Kamplar, evler, buralardaki insanlar bir gözden geçirilsin ve bu gelmiş olan Suriyelileri ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim. Hatta gerekirse TOKİ’nin elinde boş konutlar var..."Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından gözler TOKİ'ye çevrildi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'e konuşan TOKİ Başkanı Ergün Turan, konuyla ilgili henüz kendilerine gelen bir görev olmadığını, borçlandırma suretiyle ellerindeki konutlardan verilebileceğini ifade etti ve şöyle devam etti:

"Bu konutlar belli bölgelerde, herhalde seçilecek Suriyeli 
ailelere de verilebilir. Bedeli neyse o fiyattan uzun vadeli ödeme koşullarıyla verilebilir. Çünkü TOKİ kâr amacı gütmediği için zaten vatandaşa da maliyetinden konut satıyor. Suriyelilere de maliyet fiyatına olabilir. Ahıska Türklerine Erzincan’da 500-600 civarında konut, bedeli karşılığında verildi. Yani kimseye bedava konut verilmeyecek.”


TOKİ'nin özel projeler ile ilgili 'uzman bir kuruluş' olduğunu söyleyen Turan, Suriyeliler için özel projeler yapılabileceğinin de sinyalini verdi ve "o da olabilir" dedi.

Editör: TE Bilisim