Biz bütün sorunlarımız için çarenin daha çok yatırım daha çok üretim olduğunu söyledik. Bu hassasiyetimiz çok olumlu sonuçlarda vermiştir. Vatandaşımızın güvenini kazandık ve bunu da devam ettireceğiz. AK Parti her ilde vardır ve birincidir. Devlet millet kaynaşmasını en ileri seviyeye çıkardık.

TERÖRÜN KÜRESEL BOYUTU VAR ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ZORUNLU
Çocuklarımızın mutlaka okula gitmesi için çok ciddi tedbirler alıyoruz. Hem çocuklara okul kitaplarını verirken hemde çocuğu okula göndermek için belli ödemeler yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarında bu oranları biraz daha yüksek tuttuk. Sırf bunun için okullaşma oranları artmıştır. Yasal ve idari ciddi adımlar attık. Siyasi parti ayrımı yapmaksızın destekledik. Hepsinin kaynaklarını adaletli şekilde gönderdik. Ama şunu da biliyoruz. Günümüzde terör küresel boyut kazanmış önemli bir sorundur. Bu gerçekten hareketle başta komşularımız olmak üzere pek çok ülke ve kuruluşla yakın işbirliği yaptığımızı buradan vurgulamak isterim. Bütün komşularımızla ciddi güvenlik anlaşmaları imzaladık.

Özellikle 11 Nisan'da Bağdat'ta yapılan toplantı bizim açımızdan gayet olumlu olmuştur. Talabani'nin Türkiye ziyareti, Cumhurbaşkanı Gül'ün Irak ziyareti ve Obama'nın Türkiye ve Irak ziyareti çok olumlu olmuştur. Burada somut adımlar atılmaktadır. Bunlar zamanı geldiği zaman açıklanacaktır. Geçen dönemde olduğu gibi somut adımlar atılmadığı sürece toplantılara katılmak istemiyoruz.

Terörle mücadele için oluşturacağımız yeni yapı hakkında bilgiler sunmak istiyorum. Bakanlığıma bağlı olarak hizmet verecek olan müsteşarlıkla ilgili çalışmaları yaptık. Bu TBMM'ye gönderilmiş ve en kısa sürede yasalaşması için çaba göstereceğiz. Yoğun görüşmeler ve değerlendirmeler yapıldı. Bu sorunun bütün boyutları da değerlendirilmiş oldu. Bu sorunların ulusal, bölgesel ve küresel kısımları da çok detaylı olarak incelenecektir. Metodları ve araçlarını sürekli tahlil eden bir yaklaşımı tesis etmeyi planlıyoruz. Kurumlarda zamanlamayı iyi planladığı ölçüde başarılı olabilmektedirler. Yol haritaları çerçevesinde eyleme geçmeyi hedeflemektedir.

Bu sorunun çözümü için sosyal ekonomik külterel konularda olmak üzere terörle mücadeler konusunda stratejiler üreterek izlenmesi.

İstihbaratın koordinasyonu diğer bir alandır. Bu bizzat yasa ile bir çerçeveye oturtulmaktadır. Bu sorunla ilgil olarak gerekli olan analizin yapılması ve ilgili kuruluşlara sunulması.

Bu gerçekten analiz çok önemli. Bu ileri analizler hem yurt içi hemde yurt dışı analizler yaparak insani ve sosyal boyutu ağırlıklı stratejiler geliştirme konusunda uzman bir kurum olmasını en başa alıyoruz.

BÜTÜN İSTİHBARAT MÜSTEŞARLIKTA TOPLANACAK
Güvenlik kurumlarına stratejik bilgi sunulması. Kamuouyunun bilgilendirilmesi ve ilgili kurumlarla koordineli çalışması. Hazırlanacak raporların uygulayıcı birimlere sunulmasıdır. Burada sıkıntılar zaman zaman önümüze çıkıyor. Bu manada güçlü bir birimi de burada oluşturuyoruz. Bu oluşumda törürle mücadele kurulu var. Bu benim başkanlığımda ilgili tüm kurumların üst yönetimi buraya katılıyor.

Bütün istihbarat burada toplanacak. Bütün istihbarat bilgi toplayan kurumlar burada toplanacak. Bu müsteşarlığın operasyonel bir görevi yoktur. Burası politika belirleyecek, strateji belirleyecek. daha az yapılanmayı burada aldık. Sadece daireler kurduk. küçük bir kurum esnek masa usulü çalışcak bir yapıyı burada ön plana çıkartıyoruz.

Yani birikimi olan herkesten faydalanılabilecektir. Bakanlıklar kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde çalışması istenen her türlü bilgi ve belge talebinin ilgili bakanlık tarafından yerine getirilmesi için gerekenler yapılmıştır. Amacımız bürokrasiye yeni bir mekanizma eklemek değil kurumlar için ortak bir havuz oluşturmaktır.

İNSAN HAYATINI KORUMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILACAKTIR
İsmi ne olursa olsun önümüzde bir sorun var ve bu sorun Türkiye'nin önemli bir sorunudur. Bu sorunun çözümü için konjöktür iç ve dış engelller daha müsaittir. Şu anda bu konuda yapılacak çalışmalar büyük destek görmektedir. zaten yürüyen ciddi çalışmalar vardır ve biz şunu burada ifade ediyorum hükümet olarak bakanlık olarak ve bu yeni müsteşarlığın görevleri olarak başbakanlığımızın 2005 Ağustos ayında Diyarbakır'da yaptığı konuşma üzerindeyiz. Biz ilelebet terörle yaşamayı değil terörsüz bir hayat istiyoruz. Güçlü bir irade ile bu mümkündür. İnsan hayatını korumak adına ne gerekiyorsa yapacağız.

Yapılan reformlar ile bölgesel adaleti sağlamakla birlikte daha kuşatıcı adımlar atmakta kararlıyız. Bugüne kadar yapılanlardan daha fazlasını yapacağız. Şu da bilinsin ki ne yapacaksak hak hukuk hürriyetler ekseninde bunu yapacağız daha doğrusu hukuku güçlendirecek biçimde yapacağız.

Görünen o ki bütün mesele insanda düğümlenmektedir. İnsanımızın huzurunu arttıracak yeni yollar bulmalıyız. Birlikte yaşamanın huzurla refahla birlikte yaşamanın yollarını bulmak zorundayız. Yeni yollar bulmalıyız ki sevgi ve merhamet barış ve huzur egemen olsun. Umuyurom ki bu kurum kardeşliğimizin perçinleşmesine büyük katkılarda bulunacaktır. Ülkemizin büyük bir destek vereceğine de inanıyorum.

- SORULAR -
Bu müsteşarlık bakanlığıma bağlı kuruluşudur. Operasyonel bir görevi yoktur. Dileğimizin yasanın bir an önce Meclis'ten geçmesidir. Burası kadrosu az ama uzman birikiminin fazla olduğu bir müsteşarlık olacaktır. Öyle bir zaafiyet kelimesini kabul etmiyorum. Ama olay inceleniyor. Olayın kendi boyutu içerisinde yürüyen kısmı var biz de her olayda olduğu gibi böyle olayda kendi açımızdan değerlendirmeler yapıyoruz. Her kurumumuz her bakanlığımız özellikle tabi Başbakan Yardımcımız, Adalet Bakanımız, İçişleri Bakanlığı olarak bizim üzerinde yoğunlaştığımız bir konu oldu. Genelkurmay Başkanlığımızla da yoğun bir şekilde paylaştık ve mütabakatlar içerisinde yürüttük tüm çalışmaları.

Bu yeni müsteşarlığın en önemli görevlerinden biri koordinasyon. İsmini öyle terörle mücadele kurulu diye koyduk.

HÜKÜMET POLİTİKALARINA ALTERNATİF ÜRETİLECEK
O sayın tabi Valimizle görüşmüş bilgi almış değilim. Genelde bu tür olaylarda hepimizin sonunda farkettiğimiz eğitim ihtiyacıdır. Eğitimin güçlendirilmesi o manada söylenmiş olabilir. Bu bölge Mardin olayı ile ilgili düşüncelerimi ifade ettim. Çok iyi analiz etmek gerekir ediyoruz zaten çalışmalar yapılıyor ben çok değişik kesimleri dinledim. Bütün istihbarat birimlerinin bilgilerini aldım. Ailelerin ileri gelenleri ile görüştüm. Bu vahşet kolay anlaşılır birşey değil. Tekil gerekçelerle açıklanacak bir durum değil. Bu analizlerin arttırılması lazım. Analiz, anlama kısmını politika geliştirene kadar daha önde görüyorum. Başta terör olmak üzere bu konularda zihnimiz olacak hafızamız olacak. Ve hükümet politikalarına ciddi alternatifler üretilecek diye düşünüyoru.

İçişleri Bakanlığı büyük bir bakanlıktır. GÜvenlikten sorumlu bir bakanlıktır. 210 Bin kişilik bir kadrosu, 220 bin kadroluk Jandarma Komutanlığı bunlar bakanlığımızın bağlı kuruluşlarıdır. Bunlar bağlı kuruluştur. Şuandaki müsteşarlıkta bakanlığımın ayrı bir kuruluşu olacaktır. Koordinasyon konusu ciddi bir konudur. Bunu kanunla getiriyoruz genelgeler ile değil. Talep gücü fazla yetkisi fazla.

Bilgi akacak bugüne kadarki çalışmalar hangi kanallarla nasıl gelecek hepsi görüşüldü.
Editör: TE Bilisim