Belediye Kanunu’nun 25 inci maddesi gereği seçilen ve belediyelerin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi amacıyla oluşturulan denetim komisyonları bütün belediyelerde göreve başladı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber 


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Saraçhane Belediye Sarayı Meclis Salonu’nda gerçekleştirdiği 2012 yılı Ocak ayı olağan toplantısında 2011 yılı gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimini yapacak denetim komisyonu üyelerini belirlendi.


Yapılan seçime göre denetim komisyonunda AK Partiden İBB meclis üyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Abubekir TAŞYÜREK ve İBB meclis üyesi Hukuk Komisyonu Başkanı
Osman KIDIK, CHP’den ise İBB meclis üyesi Ediz ZEYREK olmak üzere toplam üç üye görev yapacak.

 

İBB Meclis Müdürlüğünden alınan bilgilere göre; 2012 yılında da Denetim Komisyonu Başkanlığını Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yeminli Mali Müşavir Abubekir TAŞYÜREK yapacak.

 

Diğer taraftan İstanbul’da bütün ilçe belediyeleri de 2012 Ocak ayı olağan toplantılarında yasa gereği en az üç, en çok beş kişiden oluşan denetim komisyonlarını belirledi.


Komisyonlar her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturuluyor.

Komisyon, belediye başkanı tarafından belediye binası içinde belirlenen yerde çalışmalarını yapıyor.
 
Deneti çalışmalarında kamu personelinden ve gerektiğinde diğer uzman kişilerden de yararlanma hakkı bulunuyor.

Ayrıca denetim komisyonunun belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilge ve belgeyi isteme yetkisi bulunuyor. Yasaya göre bu istekler gecikmeksizin yerine getirilmek zorunda.

Denetim komisyonu çalışmasının kırk beş iş günü tamamlayarak, raporunu mart ayının sonuna kadar meclis başkanlığına sunmak zorunda. Denetim komisyonu raporunda konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak meclis başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulması gerekiyor.

 

Ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği, Afyon’da Belediye Meclisi ve Denetim Komisyonu Üyelerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyor.18-27 Ocak tarihleri arasında üç dönem olarak düzenlenen toplantılarda Meclis Üyeleri her konuda ve özellikle Denetim Komisyonu çalışmaları konusunda eğitime tabi tutulacak.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim