Fatih'te bulunan Kapalıçarşı'da aralarında 500 yıllık Kuran-ı Kerimlerin de bulunduğu 81 tarihi el yazması Kuran-ı Kerimi satmak isteyen 2 kişi, güven timleri tarafından yakalandı. Olayla ilgili gözaltına alınan şüphelilerin, polisin dikkatini çekmemek için araçlarına sahte basın kartı koydukları tespit edildi.

Elindeki çok sayıda tarihi eseri satmak isteyen iki şüpheli, Kapalıçarşı'daki güven timlerinin dikkatini çekti. Şüphelileri takibe alan polis ekipleri, zanlıları durdurarak çantanın içinde ne olduğunu sordu. Çantayı arayan ekipler, bir adet el yazması Kuran-ı Kerim bulmaları üzerine yaptıkları kısa sorguda şüphelilerin Kapalıçarşı'ya araçla geldiğini öğrendi.

Şüphelilere ait, üzerinde 'İstanbul Basın Görev Aracı' yazılı otomobili inceleyen ekipler, aracın bagajında çeşitli dönemlere ait Arapça, İbranice, Osmanlıca ve çeşitli dillerdeki 81 el yazması Kuran-ı Kerim, 5 adet çini, 4 adet tarihi eski camilerin minberinin üstünde kullanılan alem ve çeşitli figürlerde 3 adet işlemeli sandık kapağı buldu.

TOPLAM DEĞERLERİ MİLYON TL'LERİ BULABİLİR

Ele geçirilen eserleri İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Hüsnü Koyunoğlu inceledi. Koyunoğlu yaptığı incelemenin ele geçirilen Kuran-ı Kerimler'in 120 ile 500 arasındaki yaşlarda olduğunu, Roma dönemine ait tarihi kalıntıların ise 2 bin yıllık olabileceğini ifade etti. Toplam piyasa değeri milyon TL'leri bulabileceği belirtilen tarihi eserler, alanında uzman bir ekip tarafından incelendikten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek. Tarihi eser kaçakçılığından daha önce sabıkası bulunuduğu belirtilen şüphelilerin ise polise ifade vermekten kaçındığı öğrenildi. Polisin konuyla ilgili araştırması sürüyor. (Posta)

Editör: TE Bilisim