Washington yönetiminin, İran’a nükleer programında geri adım attırabilmek için Suriye rejimini koz olarak kullandığı öne sürülüyor.

Beyaz Saray yönetimi, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad rejmine karşı direnişi, İran’ın nükleer programıyla ilgili süreçte Tahran’a karşı koz olarak kullanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, nükleer programında geri adım atması halinde Tahran’a, “Suriye’de nüfuzunu koruyabilirsin” mesajını yolladığı ileri sürülüyor. Buna göre Washington, zaman zaman Suriyeli muhaliflere “daha fazla destek verme” söylemini öne çıkararak İran’a geri adım attırmayı ve ödün verdirmeyi hedefliyor. Başkent Washington’da bir oturumda konuşan eski Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Javier Solana, ABD’nin Suriye’de daha aktif bir rol üstlenmediğini, böylece nükleer müzakerelerde İran’ı rahatlatmak amacını taşıdığına inandığını söyledi. Solana, ABD’nin Suriye’de daha sert bir politika izlemesi halinde Tahran ile müzakerelerin kopabileceğini düşündüğünü ifade etti. Geçmişte İran ile müzakerelerde “Batı’nın temsilcisi” sıfatını da taşıyan Solana, Washington’un Rusya’nın düşüncelerini de dikkate alması gerektiğine dikkat çekti. Washington’daki çeşitli uzman kaynaklar, ABD’nin zaman zaman Suriye’de sertleşme yönündeki söyleminin, İran üzerinde daha çok baskı oluşturmak amacıyla dile getirildiğini kaydediyor.

Müzakerelerin yeni turu başlıyor

İran ile Birleşmiş Milletler’in 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan “5+1” grubu, nükleer müzakereler için yeniden bir araya geliyor. Taraflar bugün Kazakistan’ın Almatı kentinde nükleer konuları ikinci kez masaya yatıracak. 26-27 Şubat’ta Almatı’da yapılan son müzakereler “ileri dönük ve olumlu” olarak değerlendirilmiş, ancak tam uzlaşı için kayda değer bir gelişme sağlanamadığı açıklanmıştı.

‘Milisler İran’da eğitiliyor’

Suriyeli muhalifler, Esad rejimine bağlı milis güçlerinin İran’da eğitim gördüğünü öne sürdü. Esad’ın destekçileri arasında yer alan İran’ın, Şam rejimine destek veren milis gücünü, 50 binden 100 bine çıkarmayı amaçladığı belirtildi. 
Editör: TE Bilisim