Şehit aileleri, gaziler, engelli vatandaşlar, PTT görevlileri ve basın mensuplarına Özel Halk Otobüsü şoförlerinin yapmış olduğu hakaretler herkesi hayrete düşürüyor. Genellikle eğitime tabi tutulmadan direksiyon başına geçen şoförler, şehit aileleri ve engelliler başta olmak üzere birçok vatandaşı da çileden çıkardı. Otobüse her bindiklerinde çeşitli hakaret ve küfürlere maruz kalan şehit aileleri, gaziler ve engelliler, sabır taşı olmaktan usandıklarını ve artık bu duruma bir çare bulunması gerektiğini söyledi.

"BUKART'IMIZI GÖRÜNCE KÜFÜR EDİYORLAR"

Özel Halk Otobüsü şoförlerini defalarca şikayet ettiklerini ancak şoförlere karşı herhangi bir yaptırım yapılmadığını ifade eden Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Bursa Şube Başkanı Turgut Çakmak, şehit eşlerinin ve gazilerin Özel Halk Otobüsü'nden aşağı atıldığını söyledi. Şoförlerin hakaretlerine kendisinin de maruz kaldığını belirten Çakmak, "Otobüse bindiğimiz zaman şoförlere BUKART'ımızı gösteriyoruz. Şoförler, hiç bir sebep yokken, sadece devletin bize tanıdığı ücretsiz BUKART'ları görünce küfür etmeye başlıyorlar. Otobüsteki insanların önünde bizlere her türlü hakareti yapıyorlar. Bizde o kadar insanın içinde sessiz bir şekilde arka tarafa geçiyoruz. Ben bu ülkenin toprakları için bir oğlumu şehit verdim. Benim bir oğlum da bu vatan, bu bayrak uğruna gazi oldu. Bir gazimin şimdi kolu yok, bacağı yok. Ancak Özel Halk Otobüsü şoförleri bu acıları görmezlikten gelerek, 'Bana ne şehit babasısın. Bana mı şehit verdin. Ben mi oğlunu askere gönder dedim' şeklinde hakaretlerine maruz kalıyoruz. Bize çoğu defa milletin içinde 'Bedavacılar' diye bağırdılar. Cevap verdiğimiz zaman bizi otobüsten atıyorlar, aşağı indiriyorlar. Lütfen bu otobüsleri trafikten men etsinler" dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Bursa Şube'si İkinci Başkanı Selami Soylu ise, özellikle devletin kendilerine tanımış olduğunu ücretsiz BUKART'ı kullanan vatandaşların otobüsten atıldıklarına şahit olduğunu söyledi.

"ŞOFÖRLERE CEZA KESİLMİYOR"

Hakarete maruz kaldıklarında 248 95 09 nolu şikayet hattını aradıklarını söyleyen Çakmak, "Binlerce kez şikayet ettik. Aradığımızda 'biz gereken cezayı vereceğiz' diyorlar. Ertesi gün otobüse bindiğimde yine aynı şoför, yine aynı hakaretler. Bıktık usandık artık. Bir şehit ve gazi babası olarak küfür işitmek zoruma gidiyor. Şikayet ettiğimiz zaman ayrıca bizden adres ve kimlik fotokopisi isteniyor. O zaman şikayet mercilerine soruyorum, Ceza kestiğiniz şoförlerin ceza makbuzlarının fotokopisini adresimizi ve kimlik fotokopimizi aldığınız halde neden bize göndermiyorsunuz? Ceza kesen adam, bunun ispatını da yapar. Kesinlikle ceza kesilmiyor" diye konuştu.

Şoförlerin hakaretleri yüzünden 6 yaşındaki çocuğunun kendisiyle aynı otobüse binmek istemediğini söyleyen ve engelli olan İlknur Başaran ise, "Bazen otobüs şoförleri için polis bile çağırıyoruz. İfadeleri bizleri çok kırıyor. Ben zaten engelliyim. Benim eşime ve çocuklarıma bile hakaret ediyorlar. Yolcuların içersinde rezil oluyoruz. Bursa, ulaşım açısından Türkiye'nin yüz karası" diye konuştu.

YOLCULARI TACİZ EDİYORLAR

Özel Halk Otobüsçüleri Odası'nın "halkotobusleri.com" internet sitesinde yer alan şikayetler ise akıllara durgunluk verdi. Otobüs şoförlerinin, şehit aileleri, gazi, basın mensupları ve vatandaşlara hakaret etmekle kalmayıp, yolcuları taciz etmesi ise vatandaşları hayrete düşürdü. İşte o yolcuların şikayetleri:

Sema Ü., " Bir akşam üstü Uludağ Üniversitesi'nden hareket eden Özel Halk Otobüsü'ne, İstanbul'dan gelen kızımı bindirdim. Ancak otobüs şoförü yolda bir benzin istasyonuna girmiş. Şoför, ikinci sırada oturan kızımı ısrarla ön koltuğa çağırıyor. O arada kardeşini arayarak uzun uzun konuşan kızıma özel sorular soruyor. Benzinci de kızıma çay getirerek ısrarla içmesini istiyor. Kızımı Yunuseli'nde indirirken şoför elle tacize yelteniyor. Bu canımızı, malımızı, namusumuzu emanet ettiğimiz umumi araç sürücüsüne yakışıyor mu?"

Canan K., "Fakülte hastanesi önünden bindiğim B24 numaralı otobüs şoförü, sürekli hakaret eden tavırlar içinde olmuş, ismini rica ettiğimde 'İstediğin yere kadar şikayet et' şeklinde tehditkar tavırlarda bulunmuştur. Hakaret etmesindeki sebebi sorduğumda ise hakaretlerine devam etti"

Yücel K., "23/A otobüslerinde yolculuk esnasında sigara içilmekte ve terbiyesizce küfür edilmektedir"

Hüseyin İ., "Küçük Sanayi den hareket eden 35 / K nolu aracın sürücüsü, bir bayan yolcunun ' Kültür Okulları önünden geçmiyor musunuz?" sorusuna, çok ağır bir küfür ile cevap vermiştir

Editör: TE Bilisim