Sinagogdaki Patlamada Hayatını Kaybedenler Anıldı

Beyoğlu Belediyesi’nin Şişhanedeki Neve Şalom Sinagogu`nda 8 yıl önce meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için düzenlediği anma töreninde, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Hahambaşı Rav İsak Haleva terörü lanetledi, birlik ve beraberlik mesajı verdi
 
İstanbul’daki Neve Şalom Sinagog`unda 15 Kasım 2003 tarihinde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 25 kişi Beyoğlu Belediyesi’nce düzenlenen törenle anıldı. Saldırıların kınandığı anma töreni Şişhane’deki Barış Anıtı önünde başladı. Törene, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Hahambaşı İsak Haleva, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ömer Kardaş, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, ölenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Demircan: Terör Birlik ve Beraberliğimizi Sarsmıyor

Tören, saldırıda ölenler için saygı duruşuyla başladı. İstiklal marşının okunmasının ardından konuşmalar yapıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, karanlık bir günün yıldönümü için toplandıklarını belirterek başladığı konuşmasında, terörü lanetledi.
 
Demircan, Terörün tüm insanlığın ortak düşmanı olduğunu ifade ederek, “Terörün, hiçbir erdemi, hiçbir kutsalı yok. Bu yüzden ayırım yapmadan tüm insanlığa saldırıyor. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza içimiz yanıyor, gözlerimiz buğulanıyor. Çok şükür, hiçbir saldırı, birlik ve beraberliğimizi sarsmıyor.

Kadim medeniyetimizden aldığımız terbiye ile vakarımızı her durumda koruyor; Teröre, şiddetin diline teslim olmuyoruz. Hepimiz, tüm insanlığın kurtuluşu için çalışıyoruz. Barış için, kardeşlik için, huzur için çalışıyoruz. Yüzlerce yıldan beri bu topraklarda, Beyoğlu’nda barış içinde yaşıyoruz” dedi. 
 
Haleva: Terörün Amaçlarına Teslim Olmuyoruz

Törende konuşan Hahambaşı İsak Haleva, saldırıların üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen izlerini hala bedenlerinde ve ruhlarında hisseden birçok kişi olduğunu söyledi. Haleva, “Yüreğimi yakan, ciğerimi delen, asıl kahreden; Yüce Tanrının kendine özgü erdemleri bağışlayarak var kıldığı ve meleklerden de üstün tuttuğu insanoğlu nasıl oluyor da bir hiç uğruna, hemde ötesine berisine bakmadan hemcinsini öldürmekte beis görmüyor” dedi. Konuşmasını, “Din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin bu tür saldırılar karşısında tek vücut durabildiğimiz için Tanrıya şükrediyorum” diye sürdüren Haleva, terörün amaçlarına teslim olmadıklarını, birliği, bütünlüğü, dostluğu, iyi komşuluğu bozmadıklarını sözlerine ekledi.  Konuşmalarını ardından, Neve Şalom Sinagogu önüne gidilerek ölenlerin anısına karanfil bırakıldı. 
 
 
Editör: TE Bilisim