kez uygulanan sınav Amerika dışında yılda 6 kez uygulanır. Öğrencilerin ortaöğretimde aldıkları eğitimin kalitesini ve yorumlayabilme yeteneklerini ölçer. Öğrencilerin ezbere dayalı bilgisinin ölçülmesi değil, problemleri nasıl ve ne şekilde çözmeye çalıştığını test etme amacı güdülmüştür. SAT sınavı, SAT1 (Reasoning test) ve SAT2 (Subject test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşur. Hem yazılı sınav ile hem de dijital ortamda gerçekleştiğini de hatırlatalım.

SAT1, 3 saat 45 dk sürer ve öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçmeyi amaçlar. Matematik, Critical Reading, Writing olmak üzere 3 bölümden oluşur. Puanlama 200-800 arasında değişir.  Uzun paragraflardan oluşan sınavda yanlışlar doğruları götürmez. Sınav, öğrencinin proje, sosyal aktivite, özgüveninin ve yeteneklerinin de ölçülmesini sağlar. Türkiye üniversitelerine yabancı ülkelerden başvuran öğrencilerin SAT2 puanlarında “Writing” kısmı dikkate alınmaz.

SAT2 (Subject test) Hangi Konuları İçerir?

SAT 2 çoktan seçmeli bir sınavdır ve 1 saat sürer. SAT 1’den farklı olarak, SAT 2 öğrencinin belirli bir akademik alanda bilgisini ölçmeyi hedefler. Bu alanların arasında, Biyoloji, Tarih, İngilizce, Matematik, Kimya, Fizik, Fransızca, İtalyanca, Latince, İspanyolca, Almanca, Japonca, Çince yer alır. Öğrenci, konu testlerine ilgi alanına göre girer. Her testin süresi 1 saat olmak ile birlikte, öğrenci bir günde en fazla 3 konu testine girebilir. Ayrıca matematik sınavlarında hesap makineleri kullanılmasına izin verilmektedir.  Amerika’ daki bazı üniversiteler iki sınavın sonucunu da ister, bazıları için ise tek sınav sonucu yeterlidir.  Türkiye üniversiteleri ise eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için SAT 2 istemez.

Hangi Okullar SAT İstemez?

Trinity College, St. John’ s College, Lawrance University, Cornell College gibi. SAT sınavı istemeyen okullara bu linkten ulaşabilirsiniz. Bu arada SAT istemeyen okullar kötü okullar olduğu anlamına gelmez.

SAT Sınavı Başlangıç Tarihleri ?

10 Mart(SAT Only), 5 Mayıs(SAT and SAT Subject Tests) ve 2 Haziran(Subject Tests Only), 2017-2018 akademik dönemi için öngörülen sınav tarihleridir ve kesinleşmemiştir. Sınav merkezleri ise şunlardır;

1)The American Collegiate İnstıtute (İzmir)

2)TED Bursa College (Bursa),

3)TED Ankara College(Ankara),

4)Tarsus American School(Tarsus),

5)St. Georg Austrian College(İstanbul),

6)Özel Oğuz Kaan Koleji(İstanbul),

7)Hisar School(İstanbul),

8)Fatih Koleji (Kocaeli),

9)Bilkent Laboratory + Intl. Sch. (Ankara),

10)Bilkent Erzurum Laboratory Sch. (Erzurum)

SAT Sınavına Kimler Girebilir?

Genelde lise son sınıf ve liseden mezun olan öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Başarılı olmak adına İngilizce seviyenizin Upper Intermediate derecesinde olması gerekir. En prestijli üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler için bu sınav bir dönüm noktasıdır. 2 ayrı sınav ve iki ayrı oturumda yapıldığını dikkate almak gerekiyor. Hazırlıklarınızı buna göre planlamalısınız. Okulların istediği SAT puanları hakkında; https://www.york.com.tr/blog/sat-sinavi-hakkinda-detaylar-ve-oneriler

SAT Sınavına Nasıl Hazırlanılabilir?

SAT sınavına en az 1 sene önceden hazırlanmaya başlamak gerekmektedir. Eğer hem yurt dışı tecrübem olsun hem de SAT sınavına hazırlanmak istiyorum diyor iseniz, SAT yaz okulları mevcut. En iyi SAT yaz okullarının içinde, Le Rosey İsviçre SAT Yaz Okulu, Fisher College Amerika SAT Yaz Okulu, Oxford Royale İngiltere SAT Yaz Okulu başta gelmektedir. Gezi ve aktivitelerle de desteklenen bu programlarda genel-kültür depolayıp, kişisel gelişiminize de katkıda bulunabilirsiniz. Uzman eğitmenler eşliğinde çok uluslu bir ortamda hem bol pratik, hem proje hazırlama hem de özgüven yükseltme açısından çok yararlı programlardır. SAT yaz okulları adına daha detaylı bilgiyi uzman danışmanlarımızdan edinebilirsiniz. Ayrıca internet sitemizde Amerika Üniversitelerinin istediği SAT puanları da mevcuttur.

SAT Sınavına Nasıl Kayıt Olunur?

İlk yapılması gereken www.collegeboard.org adresine e-postanız ile hesap açarak kayıt olmak. Kayıt formu doldurulup posta yolu ile de kayıt işleminizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Engelli öğrenciler için giriş şartları hakkında bilgiye www.collegeboard.com/ssd/student/ sayfasından  ulaşılabilir. Giriş ücreti kredi kartı ile ödenebilmektedir. Aynı gün içerisinde SAT genel sınavı ve SAT konu testine giremediğinizi de hatırlatalım.

SAT Sınav Günü Değişimi veya Sınavın İptali Adına Neler Yapılmalıdır?

Sınav günü, sınav merkezi ve tarihinizi değiştirme şansınız bulunmuyor. Sınava 14 gün kala veya daha fazla bir süre kala test tarihini ve test merkezinizi değiştirme imkanınız bulunuyor. Bunun için 26$ ödeme yapılması gerekiyor. SAT konu testini yabancı dil sınavları haricinde test gününde farklı bir konuya ücretsiz olarak çevirme imkanı da sunulmaktadır. Sınav günü ek bir konu testi istiyor iseniz ek bir ücret ödemeniz gerekiyor.

SAT Sınav Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim veya Nasıl Gönderirim?

SAT sınavı sonuçları 5 hafta içinde açıklanmaktadır. Online olarak öğrenme şansı bulunduğu gibi bildirdiğiniz e-posta adresinize de gönderilir. Sonuçlarınızı telefon aracılığıyla öğrenmek istediğinizde 15$ ödemeniz gerekiyor. Sınav sonucunuz elinize ulaştıktan itibaren sınava istediğiniz sıklıkta girebilme şansınız var. Sonuçlar sınava girmeden önce belirlediğiniz 4 okula ücretsiz olarak gönderiliyor. 4 okuldan daha fazla okula sonuç gönderilmesi için 11,25$ ödemeniz gerekiyor. Bir kereden fazla sınava girdiyseniz, sonucunu göndermek istediğiniz sınavı ‘Score Choice’ hizmetini kullanarak da belirleyebiliyorsunuz.

Editör: TE Bilisim