1.5 saatlik zirvede ‘onları bombalayın’ istihbaratını kimin verdiği ve bölgedeki kaçakçılık faaliyetleri hakkında komutanlıkların bilgisi olup olmadığı masaya yatırıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, dün Başbakanlık’ta Uludere zirvesi gerçekleştirdi. 1,5 saat süren zirvede 28 Aralık gecesi, Türkiye-Irak sınırında 35 kaçakçı vatandaşın PKK’lı sanılarak öldürülmesi olayıyla ilgili bilgiler ve soruşturmada gelinen son nokta ele alındı. Görüşmede olayla ilgili 4 saatlik görüntü, “bombalayın” istihbaratının kaynağı, köylülerin iddiaları, kaçakçılarla ilgili bölgedeki komutanlıkların bilgi sahibi olup olmadığı gibi konular ayrıntılı biçimde masaya yatırıldı.

1.5 aydır görüşmüyorlardı

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, dün Yeni Başbakanlık Binası’nda Uludere olayını bütün detaylarıyla masaya yatırdı. 1,5 aydır yapmadıkları haftalık olağan görüşmelerini ikilinin Uludere olayının hemen ardından yapmaları dikkati çekti. Erdoğan ile Özel perşembe günleri haftalık olağan görüşmelerini yapıyordu. Uludere gelişmesi nedeniyle görüşmenin, yılbaşından sonraki ilk çalışma günü olan düne çekildiği ve Bakanlar Kurulu öncesine alındığı öğrenildi.

Haftalık görüşmenin yapıldığı perşembe günü ise Savunma Sanayi İcra Komitesi toplanacak. Bu toplantıda Erdoğan ve Özel de bulunacak. Ancak Erdoğan’ın, konuyla ilgili kapsamlı bilgi istemesi ve 35 kişinin öldüğü olayla ilgili iddialar nedeniyle ikilinin özel olarak dün bir araya geldikleri belirtildi. İkili en son 16 Kasım’da haftalık olağan görüşmelerini yapmıştı.

Erdoğan’ın Uludere gelişmelerini daha önce de 4 kez Özel ile telefonla görüştüğü öğrenildi. Saat 13.00’te yapılması planlanan dünkü yüzyüze görüşme ise Erdoğan’ın İstanbul’dan rötarlı gelmesi nedeniyle 13.45’te başladı.

Çantasını yaveri taşıdı

Org. Özel, Yeni Başbakanlık Binası’ndaki görüşmeye yaverinin taşıdığı çanta ile geldi. Çantada 4 saatlik görüntelerle ilgili ayrıntılı raporların olduğu öğrenildi. Görüşmede çok tartışılan istihbaratın nasıl ve kimden alındığının ele alındığı belirtiliyor.

Org. Özel’in ayrıca terörle mücadelede son dönemde gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla ilgili de ayrıntılı bilgi aktardığı dile getirildi.

Görüntüler değerlendirildi

Görüşmede Org. Özel’in yapılan idari soruşturma ve olayın nasıl meydana geldiği konusunda Erdoğan’a bilgi aktardığı öğrenildi. Görüşmede olayla ilgili 4 saatlik görüntünün de ayrıntılı olarak değerlendirildiği belirtildi.

Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, “İncelemeler sonucunda gereken neyse yapılacaktır. Bütün görüntüler ki yaklaşık 4 saatlik bir görüntü elimizde mevcut. TSK da gerekli çalışmaları yapıyor” demişti. Görüşmede “bombalayın” istihbaratının kaynağı, köylülerin iddiaları, kaçakçılarla ilgili bölgedeki komutanlıkların bilgi sahibi olup olmadığı gibi konular ayrıntılı biçimde masaya yatırıldı.

Bakanlar Kurulu’nün dünkü toplantısının Yeni Başbakanlık’ta yapılması nedeniyle görüşmenin de burada gerçekleştirildiği bildirildi. Ancak görüşmenin bu binada yapılması, Erdoğan’ın, konuyla ilgili sunumun, teknik donanımı ve fiziki imkanları daha elverişli olan bu binada yapılmasını istemesinden kaynaklanmış olabileceği de iddia edildi.

Kaynak:haber3
Editör: TE Bilisim