Cihan muhabiri Lütfi Aykurt'a, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopter kazasının ardından, dağ başında akreditasyon uygulanarak askerî helikoptere alınmaması kamuoyunun tepkisini çekmişti.

Birçok milletvekili başta olmak üzere çok sayıda basın meslek kuruluşu olayı kınamış ve gereğinin yapılması için Genelkurmay Başkanlığı'nı göreve çağırmıştı. Ölümüne akreditasyonla ilgili tepkiler üzerine Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da açıklama yapmış ve eğer bir yanlış varsa gereğinin yapılacağını duyurmuştu. Ancak Başbuğ açıklamasında söz konusu bölgede hava sıcaklığının eksi 5 değil, 13 derece olduğunu söylemişti. Bu açıklama bazı soruları da beraberinde getirdi. Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu, fırtına ve tipi sebebiyle aramaların aksadığı dağın eteğindeki hava sıcaklığı nasıl oluyor da 13 derece ölçülüyordu? Ayrıca aynı bölgede daha 3 gün önce İHA muhabiri İsmail Güneş donarak ölmüştü. Otopsisinde de Güneş'in kazadan 6 saat sonra donduğu belirlenmişti.

Meteoroloji'den alınan resmi veriler, İlker Başbuğ'un yanlış bilgilendirildiğini ortaya koydu. Çünkü Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Cihan muhabirinin helikoptere alınmadığı olay yerinde o gün hava sıcaklığını - 5 ile -8 derece olarak açıkladı. Resmi rasat bilgisinde yerin Engizek Dağları olduğu açık şekilde yer alıyor.

Başbuğ'un açıkladığı sıcaklık ise Engizek Dağı değil en yakın ilçe olan Göksun'a ait. Göksun Kaymakamlığı Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü 30 Mart gününe ait bölgedeki hava sıcaklığını gece -2,8 gündüz ise 13,2 olarak belirledi. Olay Göksun'un mahalli bölgesinde değil, dağlık kesiminde meydana geldiği için hava sıcaklıklarında 18 derecelik bir fark oluşuyor. Buna göre dağ zirvesinde hava parçalı bulutlu ve gün içerisinde hava sıcaklığı eksi 5 ile eksi 8 aralığında değişirken, aşağı bölgelerde sıcaklıklar yükselerek 13 dereceye ulaşıyor.




ZAMAN

Editör: TE Bilisim