Adana'da 200 lira için minibüs değnekçisi 51 yaşındaki İsmail Erbek'i boğazını keserek öldürdüğü iddia edilen kişiye ölenin elini tutarak yardım ettiği ileri sürülen Salim Öğredik’e verilen 20 yıl hapis cezası Yargıtay’ın bozma kararıyla ‘cinayetten’ müebbete, ‘gasptan’ ise 10 yıl hapse yükseltildi.

Merkez Yüreğir ilçesi Ali Hocalı Köyü yakınlarındaki bir tarlada 15 Kasım 2010'da İsmail Erbek, boğazı bıçakla kesilerek öldürülmüş halde bulundu. Olaydan 3 gün sonra taksici 46 yaşındaki Kimlilir Ünlütaşkıran, jandarmaya giderek Erbek'i arkadaşları Ali Yeşil (29)ve Salim Öğredik'in (20) öldürmüş olabileceğini bildirdi. Yakalanıp tutuklanan ve Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Yeşil, "Yeğenim, taksici ile birlikte cinayeti işledi, suçu benim üzerime atıyorlar. Ben öldürmüş olsam suçumu kabul eder gider yatarım" diyerek yeğenini suçladı.

Karar duruşmasında ise, minibüs değnekçisini kendisinin öldürdüğünü itiraf etti. Minibüs değnekçisini güvenini kazanmak için önce berbere götürüp tıraş ettirdiğini ifade eden Yeşil, "Oğlu bir akrabamın telefonunu gasp etmişti. Oğlunu sorduğumda tersleyip, hakaret etti. Selim evden bıçak getirip bana verdi. Olayı taksiciye anlattım. O da ‘Götürüp 1-2 tokat atalım‘ dedi. Adana'dan çıkarken adamı öldürme niyetimiz yoktu. Konuşacaklarımız olduğunu söyleyince yüzüme tükürdü. Ben tokat, Selim tekme attı. Yere düşünce boğazını keseceğimi söyledim. Taksici ip ve sopa verdi. Selim ellerini bağlayıp tekme attı. Ben de boğazını kestim. Pişmanım" dedi. Katil zanlısının yeğeni Selim Öğredik ise katilin dayısı Yeşil olduğunu söyledi. Öğredik, "Değnekçi ile sohbet ederken dayım değnekçinin cüzdanındaki parayı gördü. Samimiyet kurup, önce tıraş ettirip, sonra evine götüreceğini söyledi. Taksiyle köye giderken, araçtan indik.‘Oğlun yeğenimden para almış, vereceksin' dedi. Parası olmadığını söyleyince, tokat atıp adamın elinden tutmamı söyledi. Elini tutar gibi yaptım. Boğazını kesti. 200 lirasını aldı. Beni de ölümle tehdit etti" dedi.

Mahkeme heyeti, Ali Yeşil'i ‘cinayetten’ ağırlaştırılmış müebbet, ‘gasptan’ ise 12 yıl hapse mahkum etti.

‘Cinayete ve gaspa yardımcı olmak' suçundan 20 yıl hapse mahkum edilen Öğredik’in cezasını ise Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bozdu. Yargıtay, Öğredik'in öldürme olayında ‘feri değil asli sanık' olduğunu belirterek katil zanlısı Yeşil gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesini istedi.

Yerel mahkemede yeniden yargılanan Öğredik, son sözünde cinayeti işlemediğini sadece dayısının tehdidiyle öldürülenin elini tuttuğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, Öğredik’i ‘Nitelikli insan öldürme’ suçundan müebbet, ‘gasp’ suçundan ise 10 yıl hapse mahkum etti. Kararın okunması üzerine Öğredik cezayı fazla bulup şoke oldu. 
Editör: TE Bilisim