Değişen yasayla birlikte 5 buçuk yaşına gelen çocukların okula başlamasına karar verilmişti. Kararın ardından çocukların okula alışabilme sorunu gündeme gelmişti. Zeytinburnu Belediyesi, Türkiye'de ilkler arasında sayılan bir eğitim programına başladı. Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'nde (AKDEM) faaliyete geçirilen 'Okul Olgunluğu Eğitimi' programıyla okula başlamadan önce çocuklara ve velilere eğitim veriliyor. Eğitimde, okula ve çevreye alışma süreci çocuklara aşılanırken, velilere de çocuklarına davranış biçimleri öğretiliyor. İlk defa uygulamaya konulan sistem sayesinde öğrencilerin ve velilerin daha bilinçli bir eğitim başlangıç süreci yaşaması hedefleniyor.

Zeytinburnu Belediyesi AKDEM'de görevli Psikolog Samet Karaman, projeyi ilk defa gerçekleştirdiklerini belirterek, “Çocuklar şu an 66 aylık iken okula başlamaya hak kazanıyorlar. Lakin bizim velilerimizin aklında şöyle bir soru işareti var. 'Bizim çocuğumuzun okulda kaydı çıktı ama bizim çocuğumuz okula başlamak için hazır mı, Zihinsel yeterliliği var mı, Fiziksel gelişimini tamamlanmış mı? Bizim projedeki amacımız bu girişimleri tespit etmek ve velileri bu konuda bilinçlendirmek.” dedi.

“ÇOCUKLARA YÖNELİK TESTLER UYGULUYORUZ”

Psikolog Karaman, okula yeni başlayacak çocuklara yönelik gerçekleştirdikleri projeleri aktararak, “Biz çocuklara bir ölçek uyguluyoruz. Bu ölçekle beraber 6 adet alt test uyguluyoruz. Bu alt testlerde çocuğun kelime anlama, cümle bilgisi, genel bilgi, sayı bilgisi ve eşleştirme yeteneklerini ölçüyoruz. Daha sonrasında ortaya çıkan gruplarda kendilerini özel eğitimcilerimiz tarafından hazırlanmış sınıflarda bu çıkan açıklarını kapatmak için eğitimler veriyoruz” diye konuştu.

Çocukların okula başlamasıyla birlikte yeni bir yaşam alanına girdiklerini ifade eden Karaman, “Öncelikle çocuk, ailesinin dışında yeni bir yaşam alanına giriyor. Anne babasının dışında yeni bir hayat arkadaşı oluyor o da öğretmen. Çocuklara bu kavramı anlatıyoruz. Öğretmen kimdir?, Okul nasıl bir ortamdır? Anne babaya bu konularda düşen görevler sorumluluklar nelerdir? Bu konularla ilgili yine velilerimizi de özel eğitimciler tarafından bilinçlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİK YÖNLERİ İNCELENİYOR”

Çocukların çeşitli psikolojik yönlerini inceledikleri kaydeden Karaman, “Çocuklar bize ilk başvurduğu andan itibaren biz onları bu sınıfa getirirken onları gözlemeye başlıyoruz. Onların eksikliklerini tespit ediyoruz. Sadece okul yeterliliğinden bahsetmiyoruz. Çocuklarda tırnak yeme davranışı var mı?, Dışa atım, stres, kaygı bozukluğu ve depresyon yaşıyor mu? Tüm bunları tespit edip bunların geneli hakkında mücadele ediyoruz. Bu da çocuğun okula başlamadan önce yaşadığı bütün sorunları bir nebzede olsa azaltmış oluyor.” dedi.

“ÇOCUĞUM ARKADAŞLARINA VE ÇEVREYE UYUM SAĞLADI”

Çocuğunun okula hazır hale gelmesini istediği için eğitime katıldığını ifade eden veli Güler Durmaz, “Çocuğum burada toplum içerisinde grupla ve arkadaşlarıyla uyum sağladı. Buraya severek geliyor. Şu anda çocuğumu okula yazdırsam çocuğumun çok rahatlıkla gidebileceğine inanıyorum. Çünkü burada o uyumu sağladı 8 gündür devam ediyoruz. Çok faydasını gördüm diyebilirim. Bizler de bir anne, çocuğu okula yeni başladığında nasıl fayda görebilir ve çocuğun okuldaki kaygı ve beklentilerinin ne olabileceğine dair eğitimler alıyoruz. Bu eğitimler sayesinde çocuğumuza ona göre davranacağız.” diye konuştu.

Çocuğuyla birlikte eğitime katılan bir diğer veli Emine Hamzaoğlu ise çocuğunun eğitim öncesinde okula gitmek istemediğini belirterek, “Çocuğumun buradaki eğitimden önce okula gitmek istememe gibi korkuları vardı. Şimdi buraya geldik ve birkaç gün önce çocuğum kendisi kalkıp hazırlanıyor ve artık korkmadığını söylüyor. Buranın çok büyük faydalarını gördük.” dedi.
  
Editör: TE Bilisim