Bakırköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Taner Kazanoğlu hazırladığı yazılı soru önergesini meclis toplantısında sözlü okudu ve İstanbul’un kanayan yaralarından olan otopark sorununu, vale terörü ve İSPARK’ta yaşanan olumsuzlukları meclis gündemine taşıdı ve: ”İSPARK gibi bir kurum yanında Vale hizmeti gibi bir kurumuda ek hizmet olarak vermediğinden dolayı eski değnekçilik Vale hizmeti altında tekrar üremiştir. Mevcut yapıyıda bozarak nerede ise insanlara eskiyi aratır hale getirmiştir. Sadece internette “VALE TERÖRÜ’’ diye arama yaptığınızda 125.000 adet sonuç çıkmaktadır. Bu şekilde eski adı değnekçilik yeni adı vale olan sistem eğer kontrol altına alınmaz ise mevcut İspark sisteminide bozacaktır”cümlelerine dikkat çekerek önergesinde şunları söyledi ve şu soruları sordu:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIK MAKAMINA

Konu:İstanbul’da yaşanan vale terörü ve İspark’ta yaşanan olumsuzluklar.

İstanbul’da yaşayanların en büyük kabuslarından birisi trafik ve park problemleridir. Belediyemiz 2005 yılında park problemini hafifletmek adına İSPARK isimli şirketini kurmuş park problemini bir nebzede olsa hafifletmiştir. Şirket kendi tanıtımında “İSPARK’ın kuruluş amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait açık, katlı ve yol üstü otoparkları devralıp, tek elden ve sistemli bir şekilde yönetip işletmektir. Kentli olma ve park etme kültürünü yerleştirmek ve “Güvenle Park, Güler yüzle Hizmet” sloganıyla hizmet etmektir.’’ Diyede belirtmiştir. Bizcede doğru bir operasyondur en önemli sağladığı faydalardan biriside her sokakta bulunan değnekçi tabir edilen ve her türlü yapılaşmaya açık insanlarıda sistemin içine dahil ederek topluma kazandırmasıdır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz İSPARK gibi bir kurum yanında Vale hizmeti gibi bir kurumuda ek hizmet olarak vermediğinden dolayı eski değnekçilik Vale hizmeti altında tekrar üremiştir. Mevcut yapıyıda bozarak nerede ise insanlara eskiyi aratır hale getirmiştir. Sadece internette “VALE TERÖRÜ’’ diye arama yaptığınızda 125.000 adet sonuç çıkmaktadır.

Bu şekilde eski adı değnekçilik yeni adı vale olan sistem eğer kontrol altına alınmaz ise mevcut İspark sisteminide bozacaktır.

İspark, belli bölgelerde kendi işletmediği yerleri firmalara müşterilerine ücretsiz olarak kullandırmak üzere kiraya vermektedir. Buralarada bu yerlerin firmaya müşterilerine ücretsiz olarak kullandırılmak üzere kiraya verildiği tabelası asılmaktadır. Ama bu tabelayı sorduğun zaman ücretsiz olması gerekir dediğin zaman muhtemelen aracına hasar veriliyor, dayak yemeden otoparktan ayrılabiliyorsanda kendini şanslı hissediyorsun. Burada İspark kanalı ile vergisiz denetimsiz bir haksız kazanç teminine sebep veriyorsun, ayrıcada ciddi bir otopark mafyası oluşumunada neden oluyorsun.

Özellikle gece otoparkının yoğun olduğu bölgelerde boğaz hattı, Yeşilköy gibi bölgelerde İspark çalışanlarımızda bu Vale işinde kazanılan vergisiz haksız kazanca ortak olmaktadırlar. Tarafımıza gelen duyumlara göre bu bölgelerde gece vardiyasını görevliler birbirine sattığını ve bu bedelin günlük 750 TL olduğu belirtilmektedir. Ayrıca boş olan otoparklara müşteri almayıp insanları özellikle Valelere yönlendirip insanlara daha fazla para ödetip haksız bir kazanç yaratıp bunada ortak olmaktadırlar. Bu ispark çalışanlarıda adeta bu bölgelerde küçük çaplı bir mafya örgütlenmesi gibi olmuşlar müşterilerine karşı kaba ve çirkin bir davranış sergilemektedirler.

Özellikle gece trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde mevcut valeler araçları ara sokaklarda bulunan apartmanların önlerine park ediyorlar,apartman sakinlerinin bu konuda şikayet etmeleri halindede yine mafidik bir biçimde insanları tehdit ediyorlar bu şekilde mahallelerde dahi huzuru bozmaktadırlar. Ayrıca Vale şirket çalışanlarının eğitim ve yeterliliği tam olarak tespit edilemediğinden dolayı herhangi bir olumsuzlukta hangi kuruma başvurulacağıda kanuni olarak boşluk doğurmaktadır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenlerden dolayı SORULARIMIZ;

1. İspark çalışanlarının işe alınması ve denetlemesini hangi kriterlere göre yapıyorsunuz?

2. İspark olarak ne kadar yer tahsis veya alt kiralama yaptınız? Ne kadar para tahsil ettiniz?

3. Çalışanların çalışma bölgelerini zaman zaman değiştiriyormusunuz?

4. İspark bünyesinde bir denetleme bölümünüz ve şikâyet alma yeriniz mevcutmu kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

5. İstanbulda şirket bünyesi içerisinde bir vale hizmeti mevcutmu? Veya böyle bir hizmet vermeyi düşünüyormusunuz?

6. İspark çalışanlarının katılmış bulunduğu herhangi bir cezai kovuşturma varmı, varsa kaç adet dosya? Herhangi bir soruşturmadan kaynaklı ödenmiş tazminatlar mevcutmu varsa ne kadar?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2018 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Av. Taner Kazanoğlu ve Ali Rıza Akyüz’ün imzaları ile meclise sunuldu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edildi.

Editör: TE Bilisim