TBMM Araştırma Merkezi, diğer ülkelerdeki zorunlu askerlik uygulamasını inceledi. Araştırma ile diğer ülkelerdeki zorunlu askerlik süreleri ve askere gitmek istemeyen kişilerin ne yaptıkları mercek altına alındı.

İşte bazı Avrupa ülkelerindeki askerlik uygulamaları;

İsviçre: Temel askerlik süresi 21 hafta. Vicdani retçiler alternatif hizmetlerde görevlendiriliyor. 390 günlük hizmetin süresi bir defada veya asgari 26 günlük bölümler halinde yapılabiliyor.

Norveç: Sağlık ve sosyal nedenlerle askerlik hizmetinden muaf tutulanlar 50 yaşına kadar belli oranda ek verdi ödüyor. Askerlik yapmak istemeyenler için sivil hizmet öngörülüyor.

Danimarka: 18-30 yaş arası erkekler için askerlik zorunlu. Üç gün ile 4 ay arasında değişiyor ancak çoğunlukla dört ay. Dini ve felsefi inançlarından dolayı askerlik yapmak istemeyenler, süresi kadar kamu hizmeti yapıyor.

Rusya: 18-27 yaş arası her vatandaş için zorunlu. 12 ay. Vicdani Retçiler için kamu hizmeti süresi zorunlu askerliğin 1.75 katı. Ordu içinde sivil görevi kabul edenler içinse 1.5 katı.

Finlandiya: 18-60 yaş arası her erkek için zorunlu. Kadınlar gönüllü askerlik yapabiliyor. Vicdani ve dini retçiler 270-362 gün olmak üzere silahsız hizmetlerde görevlendiriliyor. Yehova Şahitleri askerlikten muaf.

Estonya: 18-60 yaş arası için zorunlu ve süresi 8 ay. Vicdani Retçi'ler için 12 aylık sivil hizmet seçeneği var.

Azerbaycan: Askerlik süresi 18 ay. Aktif askerliği reddenler 24 ay sivil hizmet veriyor.

BOZDAĞ "ASKERLİK" DEDİ, AK PARTİ İLETİŞİM MERKEZİNE SORU YAĞDI !

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, askerlik süresinin kısaltılması için seçimöncesinde başlayan çalışmanın devam ettiğini açıklaması, askere gitmeyi bekleyenleri heyecanlandırdı.

Geçen hafta AK Parti’nin iletişim merkezi AKİM’e binlerce telefon, e-posta ve faks yağdı. Hem askere gitmek için askerlik süresinin kısalmasını bekleyenler, hemde şu an askerdeki gençlerin aileleri, “Askerlik, ne zaman ve ne kadar kısalacak” sorusunu yöneltti.

Hükümet kaynakları, askerliğin kısalması için profesyonel ordunun terör bölgelerine konuşlanması, sınır polisinin sınırları devralması ve Kara Kuvvetleri’nin görev alanının sınırlanması ile polis Özel Hârekatı’nın terörlemücadelede daha aktif hale gelmesi yönündeki çok ayaklı “terörle mücadelede yeni konsept”in oturması gerektiğini belirtiyor.

Kaynaklar, askerliğin kısa süre içinde kısalmasının beklenmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Öte yandan hükümet kaynakları, on binlerce kişinin merakla beklediği bedelli askerlik konusunda çalışma olmadığını da ifade ediyor.

istanbul times, editör, ferdi türk

Editör: TE Bilisim