Lise tercihi yapacak öğrencilerin, puanlama sistemi, tercih tarihleri, sıralamalar ve sonuçlar hakkında bilgili olması gerekiyor. Ailelerin de öğrenciler kadar bilinçli olmasu ve doğru tercih adımlarını bilmeleri gerekiyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Eda Güler

1-TEOG Sınav Sonuçları Hangi Liselere Girişte Kullanılacak?


Sonuçlar; Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri başta olmak üzere Mesleki ve Teknik, Anadolu İmam Hatip ve Çok Programlı Anadolu Liseleri’ne öğrenci yerleştirmede geçerli olacak. Ayrıca yabancı özel okulların yanı sıra bazı kolejler de TEOG kapsamında yapılan sınavların sonuçlarına göre öğrenci alacak.

2- TEOG Puanları Karne Notunu Nasıl Etkileyecek?

Ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Buna göre öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısıyla çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesiyle de yılsonu başarı puanı elde edilecek. Puanlamanın 100 tam puan üzerinden yapılacağını da hatırlatalım.

3- TEOG Sonrası Liselere Yerleştirmede Hangi Puan Kullanılacak?

Liselere girişte Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) dikkate alınacak. YEP için öncelikle öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanacak. Bunun için ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayılarıyla çarpılacak. Çarpımların toplamından elde edilen değerin, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle AOSP hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. YEP hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile 8'inci sınıf AOSP'si toplanacak. Elde edilen toplam puan ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Örneğin 8. sınıf YBP'si 78.2292; 7. sınıf YBP'si 68.9781; 6. sınıf YBP'si 75.8759; AOSP'si de 519.1667 olan bir öğrencinin YEP'i 371.1249 olarak hesaplanır. Liselere yerleştirmede de bu puan dikkate alınacak. Aileler, teknik hesaplama gerektiren konularda okulların rehberlik bölümlerinden yardım alabilirler.

4- Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı-PYBS Yapılacak Mı?


Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8'inci sınıf öğrencileri, ayrıca PYBS'ye girmeyecek; ortaöğretime yerleştirmeye esas puan değerleriyle değerlendirilecekler. Parasız yatılı okumak isteyen öğrenciler, bağlı oldukları Okul Müdürlüğü’ne 9 Eylül 2016 tarihine kadar, gerekli belgelerle başvurabilirler. Bursluluktan yararlanmak isteyen öğrencilerin ise kendi kayıt yaptırdıkları okullardaki müdürlüklere 30 Eylül 2016 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekmektedir.

5- Lise Tercihleri Nasıl Yapılacak?

8. sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecekler. Önce 30 Haziran – 14 Temmuz tarihlerinde özel okullar için kayıtlar alınacak. Devlet okulları için tercihler ise, 15-25 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacak. Ancak bu yıl çok önemli bir ayrıntı var. Özel okul kayıtları devlet okullarına yapılacak kayıtlardan önce olacağı için özel okula kayıt yaptıran öğrenciler, devlet okulları için tercihte bulunamayacaklar. O nedenle devlet okuluna gitmeyi düşünenlerin özel okula kayıt yaptırırken iyi düşünmeleri gerekiyor. Ancak tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

6- Kaç Lise Tercihi Hakkı Var?

Yerleştirmede öğrencilerin tüm okul türleri arasından 25 tercih yapma hakkı bulunuyor.

7- TEOG Sonrasında Hiçbir Tercihine Yerleştirilemeyenlerin Durumu Ne Olacak?

Tercihlerinden hiçbirine yerleşemeyen ya da yerleştiği okuldan memnun olmayan öğrenciler için nakil döneminde bir şans daha sunulacak. Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu tarafından boş kalan kontenjanlar için il/ilçe sınırları içerisinde 3 tercih hakkı tanınacak.

8- Güzel Sanatlar ve Spor Liselerine Nasıl Başvurulacak?


Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri’ne yerleştirme, bu okulların giriş mevzuatı esas alınarak, 22 Temmuz’da tamamlanacak. Ancak söz konusu okullara kayıt yaptıran öğrenciler, yerleştirme ve yerleştirmeye esas nakil tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşmeleri halinde, önceki okul (Güzel sanatlar Lisesi ve Spor Lisesi) hakkından vazgeçmiş sayılacaklar.

9- TEOG Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?


Liselere yerleştirme işleminin sonuçları, 8 Ağustos 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.trve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve doğum tarihleri ile sonuç bilgilerini sorgulayabilecekler. Öğrencilere ayrıca bir sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

10 – Tercihlerden Kim Sorumlu?

Tercihlerin listesinden veli sorumludur. Onay işleminden ise veli ve Okul Müdürlüğü birlikte sorumlu olacaktır.

11- Nakil Başvuruları Nasıl Yapılacak?


9-15,19-23,26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemleri gerçekleşecektir ve 3 tercih alınacaktır. Açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, 5-8 Eylül tarihlerinde boş kalan kontenjanlara başvurmayı talep etmeleri halinde, il/ilçe sınırları içinde 3 tercih yapabileceklerdir. 

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim