Belediyeler Garantör olsun süreç daha hızlı ilerlesin

İstanbul’da Büyük Şehir Belediyesi’nin kuruluşu olan KİPTAŞ’ın imar olmayan bir çok yeri sadece kendisine kârlı bir iş çıksın mantığından hareket ederek bir çok yerde imar olmayan yere ortak olup imar verdiği ile alakalalı şikayetler var.

Örnek olarak taşkın alanı olan Bozkurt Mensucat’ın yerinde milyon dolarlık The Veliefendi konutları yapılarak Koç Grubunun yerine imar verildi. Halkın yaşam alanı Koç ve KİPTAŞ tarafından rant’a kurban edildi.

Diğer Bir örnek, daha önce sosyal donatı alanı olan Başakşehir 5.Etap İmam-ı Azam Camisi yanındaki yerde imarda fonksiyon  değişikliği yaparak Kiler Referans’a rant sağlaması Belediye şirketlerinin nasıl kendi kendilerine bol keseden imar verdiklerinin kanıtı olarak yeter.

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner

Şimdide İlçe belediyeleri İnşaat şirketi kurma kervanına katıldı

İmar’ın başında olan kişilerin yani Belediye başkanlarının doğal kurucusu olduğu Belediye şirketlerinin kendi patronlarından bol keseden yüksek imar almaları kabul edilemez.

Burada ilçe belediyesi ismi zikretmek istemiyoruz ama bir çok ilçe belediyesi kendi inşaat şirketini kurmuş bazı belediyelerde meclislerinde karar çıkartıp ilçelerine biraz daha kötülük yapmak için şirket kurma hakkı aldılar. Bakanlık bir an önce Büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin hem imar veren hem de imar alan konumundan çıkarmaları gerekir. Aksi halde İstanbul’da kalan son kara parçaları da beton’a teslim edilecektir.

Bu mantık ile kentsel dönüşüm olmaz

İstanbul’da hızlı bir kentsel dönüşümün olması için Belediyeler 5 bin metre kare arsayı bir ataya getiren Müteahhit ile halkın arasında garantör olacakları bir sistem geliştirmeleri gerekir.

Örnek olarak Müteahhit ve vatandaş verecekleri ve alacakları konut veya işyerleri üzerinde metre kare bazında anlaştıktan sonra Belediye güven konusunda devreye girmeli ve işi üstlenecek müteahhit konusunda gerekli güvenceleri alıp hak sahiplerine de siz burada bizim güvencemizdesiniz denilerek kentsel dönüşüme özel sektör aracılığı ile hız kazandıracakları  bir süreç mutlaka işleme konulmalıdır. Aksi halde muhtemel  bir İstanbul depreminde yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesi önlenmelidir.

Belediyeler Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşı rahatlatmalıdır

Eğer müteahhit art niyeti değil ekonomik durumu altına girdiği işi kaldıracak türden ise Belediye gerekli güvenceleri aldıktan sonra halka işi üstlenecek müteahhit ile alakalı hem bir açıklama yapıp hem de hak edişler kazanıldıkça ödeme yapılacağı  bir sistem ile müteahhit ile vatandaş  arasında güvence sağlayacağı bir yol ve yöntem ile  Kentsel dönüşüm Rantsal dönüşümden ayrıştırılıp bir an önce can ve mal güvenliği sağlamayan binalar yerine yeni yapılar yapılması sağlanmalıdır.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA

Editör: TE Bilisim