Libya’daki 42 yıllık iktidarı Perşembe günü Sirte’nin kanalizasyon borularında sona eren devrik lider Muammer Kaddafi’nin, yakalanmadan birkaç saat önce uydu telefonuyla yaptığı görüşme sonucu yerinin tespit edildiği iddia edildi. Dahası, Kaddafi ve oğlu Mutassım öldürülmeden önce çekilen yeni görüntüleri ve videolarına ulaşıldı.

Şafak sökmeden kısa bir süre önce 75 araçlık konvoyla memleketi Sirte’nin batısına hareket eden Kaddafi, iddialara göre yola çıkmadan birkaç saat önce Suriye’yi aradı. NATO, bu görüşme sayesinde Kaddafi’nin yerini tespit etti ve takibe aldı.

Kaddafi’nin konvoyu, Sirte’nin yaklaşık 3 km batısındaki anayolda NATO uçakları tarafından vurulunca, devrik lider ve korumaları kanalizasyon boruna sığındı. Çıkan çatışmada korumaları öldürülen Kaddafi, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) birliklerince ele geçirildikten sonra vurularak öldürülmüştü.

Misrata’da soğuk bir depoya kaldırılan ve teşhir edilen cesedi Cuma günü gören bir Reuters muhabiri, Kaddafi’nin kafasının sola çevrilerek, kulağının hemen üzerinde açıkça görülen kurşun deliğinin kapatıldığına dikkat çekti. Kaddafi’nin başından vurularak öldürüldüğü düşüncesini güçlendiren fotoğraflar da ortaya çıktı.

Ajanslara düşen en son fotoğraflarda, Kaddafi’nin kanalizasyon borularından çıkarıldıktan sonra kamyonete taşındığı ve başına silah dayandığı görülüyor.

“OLAYLAR KONTROLDEN ÇIKTI”
Kaddafi’nin başındaki kurşun deliği, devrik liderin çapraz ateşte mi öldüğü yoksa infaz mı edildiği tartışmalarını ateşlendirirken, Misratalı bir muhalif komutan, ilginç açıklamalarda bulundu.

Adını açıklamak istemeyen komutan, “Kaddafi’nin yakalandığı esnada aşırı heyecanlı dakikaların yaşandığını, onu hayatta tutmak istediklerini ancak olayların kontrolden çıktığını” söyledi.

Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, Kaddafi onlarca muhalif asker tarafından tartalanarak Toyota marka kamyonete atıldı. Orada yer alan bir Kaddafi karşıtı, “niyetlerinin Kaddafi’yi ambulansa yetiştirmek olduğunu ancak başaramadıklarını” söyledi.

Görüntülerde, Kaddafi saçlarından tutularak sürüklenirken bir kişinin, Onu öldürmeyin, onu öldürmeyin!” diye bağırdığı duyuluyor.

Ancak, yaklaşık 500 metre ötede bekleyen ambulansın şoförü Ali Jaghodun, “Kaddafi’nin getirildiğinde çoktan ölmüş olduğunu, bu yüzden onu kurtarmaya çalışmadığını” belirtti.
  
MUTASSIM’IN SON GÖRÜNTÜLERİ
Babasıyla aynı kaderi paylaşarak Sirte’de muhaliflerin eline düşen ve öldürülen Mutassım Kaddafi’ye ait son görüntüler de ortaya çıktı.

Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, Mutassım bir oda kanlar içinde otururken ve sigara içerken görülüyor. Ancak ölümcül bir yara taşımıyor. (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim