Kanada’da yayınlanan Free Press gazetesi, batılı istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberde Suriye ile Türkiye arasında gerçekleşen son görüşme sırasında Suriye lideri Esad’ın kullandığı ifadelerin Ankara’nın Suriye ile ipleri tamamen koparmakta en önemli etken olduğunu yazdı.

Gazetenin Ortadoğu muhabiri Samuel Segev imzalı habere göre Türkiye’de 2002 yılında iktidarın değişmesinin ardından Suriye ile sıcak yürüyen ilişkiler vizelerin kaldırılması ile birlikte daha da gelişti. Ancak Esad’ın reform isteyen vatandaşlarının üzerine tankları göndermesinin ardından Erdoğan defalarca uyarıda bulunduğu Esad’a 9 Ağustos’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu gönderdi. Davutoğlu aynı zamanda Abdullah Gül tarafından Esad’a hitaben yazılmış bir mektubu da Suriye liderine verecekti. Bu Türkiye’nin Esad’a vereceği son şans olacaktı. Ancak daha ziyaret gerçekleşmeden havanın gerilimli olacağı belliydi.

"PADİŞAHLIK BİTTİ"

Vatan'da yer alan habere göre, Suriye lideri Esad’ın siyasi danışmanı Dr. Bouthina Şaban, Davutoğlu ’nun Şam’a “sert bir mesaj” götürmesi beklentileri üzerine, “Eğer Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye’ye sert bir mesaj iletecek olursa sivillere, ordu ve polis üyelerine karşı silahlı terörist grupların acımasız öldürmelerini ve cinayetlerini kınamayan Türkiye’nin tutumu konusunda daha sert bir yanıt alır” sözleriyle tepkisini belirtti.

Davutoğlu bu atmosferde Şam’a inip Esad ile tam 6 saat süren uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Ancak Esad’ın görüşmenin son dakikalarında sarfettiği sözler Davutoğlu’na adeta meydan okuma şeklindeydi.

Suriye lideri, “Osmanlı padişahlarının dönemi kapandı. Suriye Arap kimliği yerine bir kez daha Osmanlı’nın içinde yer almayı asla kabul etmeyecek. Ankara bir kez daha Arap dünyasının karar merkezi olamaz” dedi. Bu sözler Ankara için Şam ile iplerin tamamen kopması anlamına geldi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Esad’la 9 Ağustos’ta Şam’da Devlet Başkanlığı Sarayı’nda biraraya gelmişti.



Editör: TE Bilisim