İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılaması planlanan Melen Projesi nedeniyle su altında kalacak olan Kocaeli’nin Ortaköy beldesi sakinleri, başka bölgelere taşınmaya hazırlanırken, yakınlarının mezarlarını da başka bölgelere naklediyor.

Kocaali ilçesine bağlı beldede yaşayan vatandaşlar, bölgenin su altında kalacak olması nedeniyle taşınma telaşına düştü. Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin çalışmasından biri olan Melen Projesi kapsamında belde merkezi ile Köyyeri, Beyler ve Karalar köyleri, iki yıl içinde su altında kalacak.

Hayatını kaybeden yakınlarının hatırasına sahip çıkmak isteyen belde sakinleri, mezarları da başka bölgelere naklediyor. Belde ve köylerdeki bazı mezarlar yerinden çıkarılıp taşındı, diğerleri de nakledilmeyi bekliyor.

Ortaköy Belediye Başkanı Cemal Angın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yerleşim bölgesi bulduklarını ve belde olarak topluca taşınacaklarını söyledi.

Angın, proje nedeniyle 10 bin kişinin göç etmek durumunda kaldığını vurgulayarak, "İnsanlarımız, artık taşınıyor. Devletimiz maddi desteğini veriyor tabi ancak manevi boyutu da önemli bu işin" dedi.

Beldenin iki yıl içinde tamamen su altında kalacağına işaret eden Angın, ilçeye bağlı Caferiye mevkisinde yeni bir belde kurmak istediklerini anlattı.

"Şu an için bazı vatandaşlarımız mezarlarını alıp götürdü" diyen Angın, "Ben de alacağım zaten. Şu anda dedemin, amcalarımın ve babamın mezarları orada. Sular altında kalmaması için mezarları başka alanlara taşıyacağım. Yakınlarımın mezarlarının sular altında kalmasından vicdanım rahatsız. O nedenle herkes mezarlarını çıkaracak" ifadelerini kullandı.

"3 YILDIR CENAZE GÖMÜLMÜYOR"

Belde sakinlerinden Yunus Kuş ise bölge su altında kalacağı için vatandaşların cenazelerini 3 yıldır başka mezarlıklara gömdüğünü aktardı.

Yakın zamanda taşınacaklarına dikkati çeken Kuş, "Babamın mezarını buradan götürmem gerekiyor. Su altında kalmasına müsaade edemem. Taşınmak için ölülerimizi bile rahatsız edeceğiz. Babamın mezarının yanındaki mezarlar taşındı zaten. Ben de yakın zamanda taşıyacağım" diye konuştu.

Kuş, bazı komşularının mezarlarla taşındığına işaret ederek, "Aile büyüklerimi 18 yıl önce torağa gömdük. Şimdi yerinden çıkarıp başka yerlere gömeceğim. Beldemiz sular altında kalacağı için 3 yıldır cenaze gömülmüyor. Gömen yok ama varsa da alıp götürecek. Çünkü sular altında kalmasını istemez kimse" şeklinde konuştu.

Hamza Birke de başka bir bölgede yaşamanın zorluklarını çekeceğini söyledi.

Belde sakinlerinin taşınmaktan dolayı üzgün olduğunu vurgulayan Birke, şunları söyledi:

"Burada doğdum, büyüdüm, tüm geçmişim burada yani. Böyle bir köyden gitmek çok kötü. Başka bir köye taşınacağız artık. Düzenimiz toplum olarak bozulacak tabii. Aile büyüklerimin çoğunu kaybettim. Hepsinin mezarı da burada. Taşınacağımız zaman evimle birlikte cenazelerimi de götüreceğim. İnsanları en çok üzen şey de bu zaten. Çünkü eski acılarımızı yeniden yaşayacağız."
 
Editör: TE Bilisim