CHP'li köse, işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için işten çıkarılmadan önce sigortalı olma süresini ve prim ödeme gün sayısını indiren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu...

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için işten çıkarılmadan önce sigortalı olma süresini ve prim ödeme gün sayısını indiren kanun teklifi verdi.

Köse'nin, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi, İşsizlik Sigortası Kanununda değişiklik yapıyor.

Teklif, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olma şartını 300 güne, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışma şartını 60 güne düşürüyor.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin, ekonominin her alanını ve her aktörünü olumsuz etkilediğine, iş yerlerinin kapandığına, vatandaşların işsiz kaldığına işaret edildi.

İşsizlere verilen işsizlik sigortasının önemli olduğu, İşsizlik Sigortası'nın, Mart 2002'den bu yana uygulandığı vurgulanan gerekçede, şunlar kaydedildi:

''Ancak Eylül 2007'ye geldiğimizde sadece 872 bin kişi bundan yararlanmıştır. Bu rakam, İşsizlik Fonu'ndan yararlananların sayısının ne kadar az olduğunun bir göstergesidir. Çünkü İşsizlik Sigortasından yararlanabilmenin koşulları oldukça ağırdır. İşsizlik Sigortası için kesintiler 2000'den itibaren yapılmış, ancak ödemelere 2002'de başlanmıştır. İşsizlik Fonunda çok ciddi miktarda para birikmiştir. 28 Şubat 2007 tarihi itibariyle Fonun toplam varlığı, İşsizlik Sigortası Fonu giderleri l milyar 209 milyon TL ve ücret garanti fonu gideri 5 milyon 115 bin TL düşüldükten sonra, 24 milyar 783 milyon TL olmuştur.''

Editör: TE Bilisim