Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimlerinde benimsediği sert üslup iş dünyasını endişelendirdi. 30 binden fazla şirketin kara listeye alınması şirketlerin mahkemeye başvurmasına neden oldu. Şirketler açılan davaları kazansa da ticari itibarlarının zedelenmesinden şikayetçiler.

Maliye, vergi denetimlerinde sıkıyönetim ilan etti, iş dünyası mahkemeye koştu.

Türkiye genelinde 30 binden fazla şirketin Maliye tarafından kara listeye alınması şirketlerin hukuka sığınmasına neden oldu.

Maliye Bakanlığı'nın "Kod: 5" adı verilen usulsüzlük türüne göre düzenlediği listelere giren şirketlerin eli kolu bağlanıyor, işlerini yürütmesi, fabrikalarda çarkların dönmesi zorlaşıyor.

Şirketler de haklarını aramak için yerel mahkemelerin ya da Danıştay'ın kapısını çalıyor ve açılan davaların hemen hepsi "Kod: 5"e alınan şirketlerin lehine sonuçlanıyor.

Dava sonuçlarına göre, vergi daireleri Anayasa'ya aykırı işlem yapıyor yani şirketleri kara listeye almalarının hiçbir hukuki dayanağı yok.

Ancak özellikle İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın mahkeme kararlarına rağmen mükellefler aleyhine aynı işlemleri sürekli tekrarladığı görülüyor. Bir şirket listeden çıksa bile ticari itibarı zedeleniyor.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Masum Türker, bir firma listeden mahkeme yoluyla çıksa bile sorunun çözülmediğini vurguluyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) da, vergi denetimlerinin "siyasallaştırılmamasını" istedi.

TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, "Son zamanlarda vergi denetiminin siyasallaştığı ve verilen cezaların mükellefi yok edercesine ölçüsüz bir anlayış ile uygulandığı şeklindeki görüş ve kaygılar yaygınlaşmıştır. Mükelleflerin, vergi idaresinin tarafsızlığına ve tüm mükelleflere eşitlik ve hakkaniyet ölçülerinde yaklaştığına olan inancının güçlendirilmesi şarttır" denildi.
Editör: TE Bilisim