İş dünyası, temsilcileri bu kararın ne Türkiye ne de AB’ye hiçbir yararı olmayacağını belirtirken, Türkiye ve AB ilişkilerini zedeleyen, ön yargılı ve objektiflikten uzak, yıkıcı bir karar olduğuna dikkat çekti. İş dünyası temsilcileri konuyla ilgili şunları söyledi:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda bugün kabul edilen Türkiye Raporu’nda maalesef ‘Türkiye ile AB arasında yürütülen katılım müzakerelerinin askıya alınması’ hususu da yer almaktadır. Haklı ve hakkaniyetli olmayan bu karar ülkemiz iş dünyasını üzmüştür. Müzakerenin ve tartışmanın merkezi olan parlamentoların, diyalogu ve müzakereyi sona erdirme çağrısının anlaşılması mümkün değildir. Bu kararın Türkiye veya AB’ye hiçbir yararı olmayacağı, kararı alanlar tarafından da biliniyor olması gerekir. Bu karar sadece müzmin Türkiye düşmanlarının, Türkiye’nin gelişmesinin önüne set çekmek isteyenlerin beklentisine uygundur. 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı  ile görüşmesi sonrası sağlanan uzlaşma ve ortaya çıkan yol haritasına aykırıdır. ”

ATO Başkanı Gürsel Baran: “Avrupa Parlamentosu’nun kararı, Türkiye ve AB ilişkilerini zedeleyen, ön yargılı ve objektiflikten uzak, yıkıcı bir karardır. Bu karar Türkiye’nin AB ile ilişkilerini zayıflatmaya dönük girişimlerin devamıdır. Yapıcı bir tutum içerisinde, müzakerelerin devamından yana olması gereken AP, maalesef Türkiye düşmanlarının ekmeğine yağ süren bir karar almıştır. Bu karar iş dünyasının temsilcileri olarak bizleri üzmüştür.”

TESK Genel Başkanı Palandöken: “Avrupa Parlamentosu’nun aldığı karar tavsiye niteliğindedir. Hiçbir bağlayıcılığı yoktur. Avrupa Parlamentosu müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporunun kabul edilmesi büyük bir yanlıştır. Ancak tavsiye niteliğinde olduğu için bir hükmü yoktur. Türkiye ile Avrupa Birliği´nin arasındaki ilişkilerin iyi gitmesinin Avrupa’ya daha fazla katkısı olacaktır. Vatandaşlar duyarlı olsunlar. Spekülatif hareketlerden kaçsınlar. Şu an dövizde yaşanan yükseliş geçici. Kimse moralini bozmasın.”

ASKON Başkanı Mustafa Koca: “Terörün her türlüsüne karşı durması gerekirken FETÖ’cüleri himaye eden, PKK’lılara ülkelerinde adeta cirit attıran zihniyetin Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini askıya alan raporu onaylamış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın öldürülmesi için araba veren alçakça kampanyalara sessiz kalan bir zihniyetten böyle bir karar çıkması da açıkçası bizi  şaşırtmadı. Avrupa akıl tutulması yaşıyor. Bu karar skandaldır, iki yüzlülüktür. AP bu karar ile Türk milleti nezdinde bir kez daha kredisini kaybetmiş, güvenilirliğini yitirmiştir. ASKON olarak bu kararı şiddetle kınıyor, AP’ye bir an önce akıl tutulmasından kurtulmasını tavsiye ediyoruz.”  

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu:  “Rapor, Türkiye’ye karşı tutarlı bir yaklaşımı yansıtmıyor ve bu haliyle yapıcı bir etkide bulunmaktan uzak. AP’nin de eleştirdiği birçok konuda, yani demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında Türkiye’nin ilerlemesini sağlamak, Avrupa değerlerine bağlı kalmasını temin etmek için en etkili araç ve yöntem, üyelik süreci ve müzakerelerde özellikle bu konular ile ilgili 23. ve 24. fasıllar gibi yeni fasılların açılmasıdır. ”

Editör: TE Bilisim