İmamoğlu'ndan ''15 Temmuz'' uyarısı: Suçluları bir tarafa bırakıp, onları açığa çıkaranlarla uğraşmayalım !

''Ülkemizi 15 Temmuz'a taşıyan koşulların dürüstçe analiz edilmesi gerekir'' diyen İmamoğlu, şu uyarılarda bulundu: ''Bir daha böylesi alçaklıkların yaşanmaması için gerekli şartları oluşturmanın önümüzdeki en önemli görevlerden biri olduğunu asla ve asla unutmamalıyız. 15 Temmuz'un hain darbecilerinin devlet içinde bir virüs gibi yayılmaları, uzun yıllar boyunca bu konuda yapılan sayısız uyarılara rağmen gerçekleşmiştir.
Bu konuda uyarılar yapanların hakarete uğradıklarına, cezalandırıldıklarına ve bu uğurda ne yazık ki hayatlarını yitirdiklerine milletçe tanık olduk. Suçluları bir tarafa bırakıp, onları açığa çıkaranlarla uğraşmak, bir devletin ve bir toplumun yaşayabileceği en korkunç akıl tutulmalarından biridir. Ama ne yazık ki bunu yakın tarihimizde hep birlikte yaşadık. Ve maalesef yaşadıklarımızdan yeterince ders aldığımızı söyleyemeyiz. Herkesi her kesimi kolayca suçlu, terörist ilan etmeye dayalı bir siyaset dilinin, gerek gerçek suçlu, düşman ve teröristlerin faaliyetlerini örtmekten başka hiçbir işe yaramadığı herkesçe net olarak anlaşılmalıdır'' dedi.
İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner / Edirne - Saraçhane / İstanbul
15 Temmuz hain darbe girişiminde İstanbul'un çeşitli noktalarında şehit olan vatandaşlar, Edirnekapı'daki 15 Temmuz Şehitliği'nde anıldı. Anmaya İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu Komutanı Musa Avsever ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda şehit yakını katıldı. Anma, 5 hocanın ayrı ayrı okudukları dualarla başladı. Kuran okunması sırasında bir şehit yakınının protokol ile mezarlık arasına gelerek ağlaması, duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Duaların okunmasının ardından, Vali Yerlikaya ve Başkan İmamoğlu, şehit yakının yanına giderek başsağlığında bulundu. Şehitliklere karanfil bırakan heyet, 3 farklı noktada bulanan şehit mezarlarını da tek tek ziyaret edip, dua okudu. Heyet, yakında bulunan ve 28 Haziran 2016'da Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısında şehit olan Gülşen Bahadır'ın mezarını da ziyaret etti. Bahadır'ın ailesine başsağlığı dileğinde bulunan heyet, dua edilmesinin ardından şehitlikten ayrıldı.
''TÜM ŞEHİTLERİMİZİN RUHU ŞAD OLSUN''
Heyet, şehitlik ziyaretinin ardından İBB'nin Saraçhane binası önünde düzenlenen 15 Temmuz şehitleri anma törenine katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstaiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayıp, Kuran tilavetiyle devam etti. Ardından ''Ev sahibi'' sıfatıyla İmamoğlu, mikrofona davet edildi. ''Bugün 15 Temmuz Şehitleri Anma Milli Birlik ve Demokrasi Günü'dür'' sözleriyle konuşmasına başlayan İmamoğlu, şunları söyledi: ''Bugün burada çok değerli şehit ailelerimiz ve gazilerimizle bir aradayız. Tam da önünde bulunduğumuz İBB'nin önünde şehit olan 13 şehidimiz ile birlikte, tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Mekan ve süreçleriyle ilgili dualarımız hiç eksik olmasın. Çünkü onlara minnet borçluyuz. Gerçekten 15 Temmuz, demokrasimize ve milli birliğimize sıkıca sarılma, millet iradesini yok saymanın her türlüsüne karşı koyma kararlılığımızı yüksek sesle, hem de en üst iradeyle ilan etme günüdür. 15 Temmuz hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğu gerçeğini, Gazi Meclisimizin önemini hatırlama ve unutmadan hatırlatma günüdür.''
''YAŞADIKLARIMIZDAN DERS ALDIĞIMIZI SÖYLEYEMEYİZ''
Ülkemizi 15 Temmuz'a taşıyan koşulların dürüstçe analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, ''Bir daha böylesi alçaklıkların yaşanmaması için gerekli şartları oluşturmanın önümüzdeki en önemli görevlerden biri olduğunu asla ve asla unutmamalıyız. 15 Temmuz'un hain darbecilerinin devlet içinde bir virüs gibi yayılmaları, uzun yıllar boyunca bu konuda yapılan sayısız uyarılara rağmen gerçekleşmiştir. Bu konuda uyarılar yapanların hakarete uğradıklarına, cezalandırıldıklarına ve bu uğurda ne yazık ki hayatlarını yitirdiklerine milletçe tanık olduk. Suçluları bir tarafa bırakıp onları açığa çıkaranlarla uğraşmak, bir devletin ve bir toplumun yaşayabileceği en korkunç akıl tutulmalarından biridir. Ama ne yazık ki bunu yakın tarihimizde hep birlikte yaşadık. Ve maalesef yaşadıklarımızdan yeterince ders aldığımızı söyleyemeyiz. Herkesi her kesimi kolayca suçlu, terörist ilan etmeye dayalı bir siyaset dilinin, gerek gerçek suçlu, düşman ve teröristlerin faaliyetlerini örtmekten başka hiçbir işe yaramadığı herkesçe net olarak anlaşılmalıdır'' diye konuştu.
''KAHRAMANLIKLARINDAN FEYZ ALACAĞIZ''
İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: ''13 vatandaşımızın önünde şehit verildiği İstanbul'un en önemli kurumlarından İBB'nin belediye başkanı olarak diyorum ki; hiçbir güç milletin iradesinin üstünde değildir ve olamaz. Herkes bilsin ki, 15 Temmuz'un asıl kahramanları, aziz şehitlerimiz ve gazilerimize sevgi, saygı ve şükran duygularımız hiçbir zaman eksilmeyecek. Her zaman onların o yüksek karakterlerinden ve kahramanlıklarından feyz alacağız. Sizlerin kahramanlıkları ve bu Gazi Meclisimizin önünde hayatlarını kaybeden tüm 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimize sağlık ve esenlik diliyorum. Umuyorum ki milletimiz hiçbir zaman bir daha böylesi bir hain saldırıyla karşılaşmayacak ve buna dönük tüm hazırlıklara, iç ve dış tüm faaliyetlere hiçbir zaman fırsat vermeyecek. Bu manada hepimizi sorumluyuz. Tüm vatandaşlarımızın, kamu yöneticilerinin, devletin varlığını ve milletimizin birliğini korumakla mesul olduğu unutmamalıdır. Bu duygularımla tekrar şehitlerimize rahmet, gazilerimize esenlik diliyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.''
ŞEHİTLER İÇİN MEVLİT OKUNDU, İRMİK HELVASI VE ŞERBET DAĞITILDI
İmamoğlu'nun konuşmasının ardından İBB giriş kapısındaki Şehitler Panosu'nun önüne geçildi, karanfiller bırakılıp, dualar edildi. Ardından, İBB Kokteyl Salonu'nda şehit ailelerine çeşitli ikramlarda bulunuldu. İmamoğlu, burada bazı şehit aileleriyle sohbet edip, acılarını paylaştı. Kokteylin ardından Şehzadebaşı Camii'ne geçildi ve şehitler için Mevlit-i Şerif okutuldu. Öğle namazının kılınmasının ardından da cami avlusunda, İmamoğlu tarafından vatandaşlara, irmik helvası ve şerbet dağıtıldı.
Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim