TE 60 TV’de yayınlanan Mahsun Karakuş ve Amine Ergen Show’un bu haftaki konukları Ağrılı İş İnsanı Sakarya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sakarya ve Iğdırlılar Sosyal Dayanışma Ve Kültür Derneği Başkanı Celal Karaali oldu. Mahsun Karakuş ve Amine Ergen’in söylediği türkülerle renklenen programa Iğdır Kayısısı damga vurdu. Stüdyoda bulunanlara ikram etmek ve memleketinin meyvesini tanıtmak isteyen Karaali yanında Iğdır Kayısısı getirdi. Kayısıyı inceleyen Amine Ergen şahane göründüklerini belirtti. Programın reklam arasında hediye sepetinde yer alan kayısıdan tadanlar mest oldu.

BİLİNMEYEN LEZZET

Reklam arasının ardından program sunucularından Mahsun Karakuş, tadına baktığı kayısı hakkında ‘’Böyle bir lezzet yok vallahi. Iğdır’da böyle bir lezzetin var olduğunu bilmiyordum’’ dedi. Karaali ise Iğdır kayısısının sofralık kayısı olarak bir numara olduğundan bahsederek, ‘’ Iğdır iklimi bakımından önemli bir noktada yer alıyor. İklimin verdiği bir lezzet var kayısımızda. Zaten tadınca bunu daha iyi anlıyorsunuz. Herkesin muhakkak Iğdır kayısısını bir gün tatmasını isterim’’ dedi.

‘’IĞDIR DOĞU ANADOLU’NUN ÇUKUROVASIYDI’’

Iğdır’ın konum ve iklim itibari ile her türlü ürünün ekimi için uygun toprağa sahip olduğunu belirten Karaali, ‘’Türkiye’de güneşin doğduğu ilk şehir olan Iğdırımız, Kars Ardahan Iğdır üçlüsünün bir parçasıdır. Aynı zamanda üç ülkeye sınır tek ildir. Iğdır’da tarım arazilerimiz çok elverişliydi ama uygulanan tarım politikaları bazı özelliklerin kaybedilmesine sebebiyet verdi. Mesela önceden Iğdır’da pamuk yetiştirilirdi. Doğu Anadolu’nun Çukurovası konumundaydı. Gitgide bu özelliğini kaybetti. Iğdır da toprak eğer kuralına göre ekilip, biçilirse aynı zamanda buğday ambarıdır. Verimli bir bölgedir’’ diye konuştu.

‘’HERKES TUZ MAĞARASINI ZİYARET ETMELİ’’

Ayrıca Tuzluca ilçesinde bulunan Tuz Dağı hakkında konuşan Karaali, ‘’Buradan çıkan kaya tuzları yıllardır Türkiye’nin birçok ilinde insanların sofrasında yerini alıyor. Şimdi ise Tuz Dağı içerisinde oluşan Tuz Mağaraları sağlık turizmine kazandırılarak Tuz Terapi Merkezi yapılacak. Böyle bir merkez dünyanın sayılı yerlerinde var. Herkes muhakkak Tuz Mağarası içine bir kez girmeli. İçerisi hem çok serin hem de temiz hava deposu’’ dedi.

‘’IĞDIRLILARIN İSTANBUL’DAKİ ADRESİYİZ’’

Küçükçekmece’ye bağlı Sefaköy’de yer alan Iğdırlılar Derneği’nin İstanbul’da yaşayan Iğdırlıların çatı adresi durumuna geldiğini belirten Karaali, ‘’Daha birçok derneğimiz var ama biz gerçekten İstanbul’da Iğdırlıların çatı adresi olarak yola çıktık. Bu özveriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dernek merkezimiz Küçükçekmece Sefaköy’de ve 27 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Biz gibi gurbette yaşayan hemşehrilerimizin elimizden geldiği kadar sesleri olmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: TE Bilisim