İdamların 50. Yılında Yassıada çıkarması…

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idamlarının 50. Yıl dönümünde Yassıada’da anıldı. Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe 50 yıl önce küçük bir çocukken babalarını ziyaret için Ada’ya giden mağdur yakınları 50 yıl sonra yine Yassıada’ya çıktı. Mahkemenin kurulduğu spor salonuna giren mağdur yakınları 50 yıl önceye giderek duygu dolu anlar yaşadı.

 İstanbul Times Haber Merkezi

27 Mayıs darbesi ile iktidardan indirilerek idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, darbe yönetimi tarafından tutuklu bulundukları ve sorgulandıkları Yassıada’da anıldı. Bağcılar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen program kapsamında, 50 yıl önce babalarını ziyaret için Yassıada’ya gelen bazı isimler 50 yıl sonra tekrar adaya katıldı. Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri, Hüseyin Fırat’ın oğlu Mircan Fırat ve Bahadır Dülger’in oğlu Yusuf Dülger, ihtilal mahkemesinin kurulduğu salona girince duygusal anlar yaşadı. Etkinlik kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bakanların tutuklu bulundukları metruk binalar da gezildi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı burada yaptığı konuşmada, ahde vefa gösterilmesi adına üç günlük bir program düzenlediklerini söyledi. Çağırıcı, bir daha bu günlerin yaşanmaması dileğinde bulundu.

YARGILANANLARIN YAKINLARI DA KATILDI

Kabataş’tan gerçekleştirilen geziye, Yassıada’da yargılanan dönemin DP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Gündeş’in yeğeni AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, DP milletvekillerinden Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri, Bahadır Dülger’in oğlu Yusuf Dülger, Hüseyin Fırat’ın oğlu Mircan Fırat, Meclis Başkan Vekili Mustafa Zeren’in yeğeni Burhanettin Ketenci, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BAKIR:BURADA BULUNMAK BENİ DUYGUSAL OLARAK ÇOK YARALADI

DP Genel Başkanı Kamil Gündeş’in Yeğeni AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, amcası Kamil Gündeş’in de milletvekili olarak Yassıada’ya getirildiğini ifade etti. Darbenin ardından amcasının hayata küstüğünü söyleyen Bakır, “Darbelere karşı her zaman tetikte olmak gerekiyor. Yasal düzenlemeleri yaparak, yeni anayasanın tez zamanda hazırlanması ve darbelere gidecek yolların kapanması bizlerin boynunun borcudur” diye konuştu. “Bugün burada bulunmak beni duygusal açıdan çok yaraladı” diyen Bakır, “’Demokrasi adası’ sözü burası için doğru bir isim değil. Demokrasi bize güzel şeyler çağrıştırıyor, ancak burada vahşetlerin en büyüğü yapılmış” ifadelerinde bulundu.

DÜLGER: BURASI DEMOKRASİNİN KATLEDİLDİĞİ YER

DP Parlamenterlerinden Bahadır Dülger’in oğlu Yusuf Dülger de Yassıada duruşmalarına defalarca katıldığını söyledi ve “50 yıl önce yaşamış olduğum derin acıyı bugün tekrar yaşıyorum” diye konuştu. Duruşmalara katıldığında babasıyla göz işareti yapmasının bile yasak olduğunu söyleyen Dülger, böyle bir durumda salondan tekme tokat dövülerek dışarı çıkarıldıklarını anlattı. Yassıada’nın isminin Demokrasi Adası haline getirilmesine de karşı çıkan Dülger, “Burası demokrasinin katledildiği yer. Onun için bu şekilde metruk olarak bırakılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

O dönemin Samsun Milletvekillerinden Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri, 27 Mayıs darbesinin Türk siyasi hayatının en acı olaylarından biri olduğunu ifade ederek, ''Allah böyle acıları milletimize bir daha yaşatmasın'' derken, dönemin DP Milletvekillerinden Hüseyin Fırat’ın oğlu Mircan Fırat ise babasını ziyarete geldiğinde yaşadığı bir anıyı anlattı. “O dönemde orta okul yıllarında bir çocuktum” diyen Fırat şunları söyledi: “Babamı ziyaret için adaya çıktığımızda koştuğum için süngüyle yere yatırıldım. Elbisem değiştirilerek babamla görüştürüldüm.” İTHA.

 

Editör: TE Bilisim