Psikoloji Son Sınıf Öğrencisi Sena Çetiner’in sokakta soru sorma performansı göz doldurdu…

Avcılar ilçesinin en yoğun caddesin olan Marmara caddesinde Psikoloji son sınıf öğrencisi Sena Çetiner tarafından onlarca kadın ve erkeğe sorulan “Siz veya bir yakınınız huzur evinde kalmak isterse tercihiniz özel Huzurevi mi yoksa devlet huzurevimi olur diye sordu”

Halkın cevapları www.istanbultimes.com.tr deki haberin sonundaki videoda izleyebilirsiniz.

İşte Projeye yürüten Öğrencilerin dilinde çalışma da amaç neydi ?

Öncelikle problem ve hipotez belirlenip, buna bağlı olarak teknikler ve araştırmalar ortaya konuldu.

Problem olarak ele alınan “Devlet kurumu ve özel kurumdaki yaşlı bakımının farklılıkları”’dır.

Hipotez ise “Özel kurumdaki yaşlıların bakımı daha iyi yapılır”’dır. Bunun sonucunda farklı teknikler denendi.

Teknik olarak röportaj, gözlem ve araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalar kapsamında devlet ve özel huzurevlerine ziyaret edildi.

Huzurevinde çalışanlara ve yaşlılara sorular soruldu. “Kurumda yeterli sosyal/faaliyet etkinlik yapıldığını düşünüyor musunuz? Bu konudaki beklentileriniz nelerdir?, Yaşadığınız kurumda sağlık hizmetlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konudaki beklentileriniz nelerdir?, Beslenme konusunda sağlık koşullarınıza uygun yemeklere ulaşabiliyor musunuz? Bu konudaki beklentileriniz nelerdir?, Kurumun fiziksel koşullarından memnun musunuz?

Beklentiler nelerdir ?

Bu konudaki beklentileriniz nelerdir?, Bir talebiniz ya da şikayetiniz olduğunda kurumdan nasıl bir geri dönüş alıyorsunuz? Bu konudaki beklentileriniz nelerdir?” sorular soruldu.

Özel ve devlet huzurevinde yapılan bu çalışma sonucunda da her ikisi karşılaştırıldığında da devletteki koşulların daha iyi olduğu saptandı.

Halka Huzurevi deyince aklınıza ne geliyor ?

Sonra sokak röportajı yapıldı. Ve halka “Huzurevi denince aklınıza ne geliyor?, İlerde kendiniz veya bir yakınınız huzurevinde kalma mecburiyeti olursa devlet mi yoksa özel kurum mu tercih edersiniz? Neden?” soruları soruldu. 50 kişiye ulaşıldı.

Bazıları, “Devlet daha güvenli olduğu için tercih ederim” dedi. Bazıları “Devleti maddi yönden tercih ederim” gibi cevaplar verildi.

Ortalama 50 kişinin %80’ı devleti daha iyi görüp, tercih ettiği saptandı.

Sokak Röportajını yapan Sena Çetiner projede yer alan :

Esra Özarslan’a,Eda Özyurt’a,Neslihan Duran’a,Nurcan Özdemir’e ,Mihriban Bozdemir’e, Mert Devir’e,Hatice Sayılı’ya ,Şeyma Yetkin’e,İbrahim Yıldız’a,Şeyma Cevizli’ye,Funda Tazegün’e, Büşra Uygur’a,Betül Tıraş’a,Nisa Karakaya’ya ve Furkan Kuzu arkadaşlarına emekleri için teşekkür etti.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim