Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki evi restore ediliyor.
 
Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’da 1912-1944 yılları arasında yaşadığı ev İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor.

Röleve çalışması tamamlanan yapının yenileme çalışmalarına 2011 yılı içerisinde başlanması bekleniyor.
 
İstanbul İl Özel İdaresi, Cumhuriyet dönemi yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Heybeliada’da 1912-1944 yılları arasında yaşadığı evi restore ettiriyor.
Heybeliada’da denize nazır muhteşem bir tepede yer alan ev Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmüştü.

Evde aralarında Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kendi yaptığı el işlerinin de bulunduğu eşyalar ve kitaplar sergileniyor.

Röleve çalışması tamamlanan yapının mimari ve yapısal olarak önemli bir problemi olmamasına rağmen, içeride teşhir edilen Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait orijinal eşya ve objelerin, yapıda iklimlendirme şartlarının sağlanamamasından dolayı, sağlıklı koşullarda sergilenmediği tespit edildi.  

Müze-eve yapılan çeşitli ziyaretlerde, evin kış aylarında ısıtılamadığı, dolayısı ile eserlerin rutubetli ortamlarda sergilenmek durumunda kaldığı belirtildi.
Yapının müzecilik kriterlerini sağlayacak şekilde, özellikle mekanik tesisat şartlarının ve kullanımının sağlanarak yeniden işlevlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Heybeliada’da 84 ada, 7 parsel’de, Dibektaşı Sokak üzerinde, Ada’nın yüksek bir noktasında yer alan yapı; bodrum, zemin, bir normal kat ve çatı katından oluşuyor.
İstanbul İl Özel İdaresi tarafından röleve çalışması yaptırılan yapının
restorasyon çalışmalarına 2011 yılı içerisinde başlanması bekleniyor.
Editör: TE Bilisim