Havalar soğuk. Her sene olduğu gibi gündemin ilk maddesi yine grip salgını. Yanında hapşıran veya öksüren biri olan herkesin kafasında “Bana da bulaşacak mı acaba?” sorusu var.  Her zaman, her yerden ve herkesten hastalık kapmak mümkün olsa da aslında gripten korunmanın da birkaç yolu var. İşte gripten korunmanın ipuçları...

Elleri sık sık yıkayın

Soğuk algınlığı ve gripten korunmanın en iyi yolu, elleri sık sık ve iyice yıkamaktır. Parmak aralarını, avuçları ve ellerin üstünü en az 20 saniye iyice yıkamak mikropların yok edilmesinde büyük rol oynuyor.

Az uyku, zinde vücut sağlamıyor

Günde 7 saatten az uyuyanlar, 8 saat ve daha fazla uyuyanlara göre üç kat daha fazla grip riski taşıyorlar. Bedenimiz, uyku eksiliği çektiğinde bol miktarda sitokin üretiyor ve bu sitokin proteini, grip olunduğunda hastalık semptomlarını artırıcı özelliği sahip.

İçkiyi abartma

Alkol, vücuda girdikten sonra 24 saat boyunca akyuvarların virüslere karşı mücadele etme özelliğini bozuyor. Bu soğuk kışta, günde bir kadeh içkiyi geçmemek en iyisi.

C Vitamini mi?

C Vitamininin grip ve soğuk algınlığına iyi geldiğine dair herhangi bir kanıt bulunamadı ve bu teori bir efsane olarak kaldı. Çok sayıda araştırma, C Vitamini almanın gribi engellemediğini gösterdiği gibi, hasta olanların kullandığı C vitaminlerinin de iyileşmeyi hızlandırmadığını gösterdi.

Nemli hava daha yararlı

Nemli hava grip virüsleri için iyi değil. Kuru havalar, virüslerin havada kalmasını kolaylaştırıyor. Nemli havalar ise virüslerin ağırlaşmasını sağlayarak yere daha çabuk düşmesine neden oluyor. Bir hava nemlendiricisi alarak, bulunduğunuz odanın nem oranını yüzde 50 civarında tutmaya çalışın.

Parlak renkli besinler antioksidan kaynağı

Parlak renkli sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkili. Unutmayın, renkleri ne kadar canlı ise, antioksidan değeri o kadar yüksektir.  

Editör: TE Bilisim