Graffiti sanatına nasıl başladınız?

Graffitiyle ilgilenmeye 13 yaşında başladım küçüklükten beri aykırı işlere merak duyuyordum. Küçükken sokağımızda ki duvarda bir imza görmüştüm o günden sonra onların imzalarını taklit ederek bu işe merak duydum. Nasıl yaptıklarını öğrenmek için geceleri saati kurar camda beklerdim.

Graffitiye başladığım dönemlerde kimse grafitinin ne olduğunu bile bilmiyordu herkes ya siyasi ya da satanist gözüyle baktığından dolayı yıllarca kâğıdın üzerine çizerek devam ettim. Yaş 15’e gelince artık sokağa çıkıp graffiti yapmaya başladım bu yüzden çok defa mahkemeye çıktım, nezaretlerde sabahladım baya zor dönemler geçirdim.

İstanbul Times Röportaj  / Çağla Pekgüleç

Aileniz bu sanatla uğraşmanıza nasıl tepki verdi?

Annem defalarca bırakmamı söyledi gecenin bir vakti sokakta olmam onu endişelendiriyor ama babam destek oldu hep.

GRAFFİTİ AŞAĞILIK KOMPLEKSİNDEN DOĞMUŞ GİBİ

Garaffiti yapmak sizce ne hissettiriyor?

Graffiti biraz aşağılık kompleksinden doğmuş gibi geliyor. Yani kendini hiç hayatta hiçbir şeyde ispat edememiş var olamamış insanların başlattığı bir şey gibi aslında baktığımız zaman New York’taki grafitinin başlangıcına adam kalemi alıyor şehrin her yerine adını yazıyor ‘ben de varım’ demek istiyor. ‘beni de fark edin’ demek istiyor ve New York Times Gazetesi’nin attığı manşetle ünlü oluyor sonra ona özenen insanlar onun gibi ünlü olmak isteyen insanlar şehre isimlerini yazmaya başlıyorlar.

Yasak olan sanat saygın hale gelmiş durumda bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bana birisi kalkıp ta bir gün markaların aradığı insan olacaksın, yaptığın işten para kazanacaksın deseler asla inanmazdım önceleri yasak olan sanat şuan saygın hale gelmiş durumda. Önceleri duvara çizim yaptığım zaman yanımdan geçen amca ‘ne yapıyorsun sen oğlum’ dediği zaman graffiti amca dediğimde ‘o ne demek’ derdi. Şimdi ise ben duvar boyarken kadın çocuğunun elinden tutmuş yanımızdan geçiyor ‘bak oğlum abiler gaffiti yapıyor’ diyor artık herkes ne olduğunu biliyor.  Ama bu zamana gelene kadar çok zorluk çektik tabi.

ASİ VE GİZEMLİ OLMASINI SEVDİM

Peki sende ki başlangıç nasıl oldu?

Bende ki başlangıç ise graffitinin başlangıç noktasıyla benim başlangıç noktam aynı değil. Grafitinin asi ve gizemli bir yanı olması beni çeken bir durumdu. Ülkede kimsenin bilmediği, aykırı ve gizemli olduğu için sevdim ondan sonra graffiti yapan başka insanlar ile tanışınca ünden çok yetenek savaşı olduğunu anladım.

İyi bir graffiti yapabilmek için ne yapılmalı?

İyi bir graffiti için yeteneğe ihtiyaç var. Üretici bir zekâ gerekiyor sürekli bir şeyler eklemek ve çok çalışmak lazım.

Ülkemizde Graffiti hak ettiği konumda mı?

Türkiye’deki garffiticiler Avrupa’daki graffiticilerden çok daha fazla saygı duyuluyormuş gibi geliyor. Az ve yeni bir kültür ama Avrupa’da bu sayı çok fazla artık sıradan bir şey. Türkiye’deki graffiticiler bir ressamdan çok daha fazla ilgi gördüğünü düşünüyorum.

Maddi kazanç sağlıyor musunuz?

Evet, bununla ilgili bir sektör oluştu artık çünkü gençler graffitiyi seviyor markalarda haliyle gençlerin ilgi duyduğu şeylere yöneliyor. Bu sayede graffiticiler para kazanmaya başladı.

GENÇLERİN İLGİ DUYDUĞU SANAT

Graffiti sanatını sizden öğrenmek isteyen oluyor mu?

Elbette, Özellikle 13 ile 20 yaş aralığındaki gençlerden sosyal medya hesaplarıma gelen mesajlar bu yönde oluyor. Graffiti bir gencin tüm özelliklerini barından bir sanat olduğunu düşünüyorum. Örneğin genç heyecanlıdır garaffitide heyecanlıdır, graffiti asidir gençte asidir, garffiti renklidir gençte renklidir.

Bir graffiti yapımı kaç gün sürüyor?

Ortalama yaptığımız çalışmalar bir ile iki gün sürüyor.

Yardım alıyor musunuz yaparken?

İşin şekline göre değişiyor bazen tek yaptığım oluyor bazen ise grup şeklinde yaptığımız işlerde oluyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ne olursa olsun herkes yaptığı işi severek ve değer vererek yaparsa o işin bir gün olumlu getirisi olur. Bugün graffitiye çok fazla ilgi var yarın hiç ilgi olmayabilir ama ben yine bu graffitiyi yapacağım. Yaşım yetmiş olsa bile yerde bir kutu boya gördüğümde alıp duvara sıkarım.

İstanbul Times Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim