Yeni Türk Medeni Kanunu'muza göre İyi günde kötü günde, tasada kıvançta her şeye ortak olan eşler; Milli Piyango, loto, at yarışları, bingo, kumar, bahis gibi şans oyunlarına dayalı kazanılan ikramiyelerin ana paralarında ortak değillerdir.

Örneğin yeni yıl da eşlerden birine çıkan ikramiyeler;  bazı özel durumlar dışında onun kişisel malı sayılır. Yani boşanma veya ölüm halinde boşanan eş bu ikramiyenin ana parasının 

yarısına ortak olduğunu ileri süremez. Hukukçuların yorumlarına göre bu durumlarda çıkan ikramiye kişinin özel şansına çıkmış sayılmaktadır. Ancak zor olmakla birlikte şans oyunlarına harcanan paranın eşin çalışarak edindiği kazanç ile alındığı kanıtlandığı takdirde, çıkan ikramiyenin de yarısında diğer eş hak iddia edebilir.

Eşine şans oyunlarına dayalı ikramiye çıkanlar da hemen boşanmasınlar. Çünkü bu eşler ikramiyenin ana parasının yarısına ortak olamamakla birlikte; kişisel malda denen bu ikramiyelerin gelirleri eşler arasında ortaktır.

Yani ikramiye bankaya yatırılmış ise faizi, bankalardan fon alınmış ise fon gelirleri,  ikramiye ile konut alınmışsa bu konutun kirası gibi gelirlere eşler ortaktırlar. Bunlar hukukun ilkeleri ve uygulamaları olmakla birlikte ailenin her şeyi ile tüm bir yaşamı paylaşmak olduğunu da unutmamak gerekir.


İstanbul Times  / Emekli Hakim (Avukat) İzzet Doğan

Editör: TE Bilisim