ESKUT yaralara merhem oldu

Van'da geçtiğimiz hafta meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde,  enkaz altında kalanları kurtarmak için Esenler Belediyesi tarafından bölgeye sevk edilen 15 kişilik Esenler Kurtarma Timi (ESKUT) çalışmalarını tamamlayarak geri döndü.

İstanbul Times Haber Merkezi

Gece gündüz demeden Erciş'teki enkaz altında kalan yüzlerce canı kurtarmak için canla başla çalışan ESKUT ekibi, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve belediye personelleri tarafından sevinçle karşılandı. Başkan Göksu’nun makamında ağırlanan ESKUT ekibi, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları ve gözlemlerini paylaştı. Deprem bölgesinde enkaz altından toplam 27 ceset çıkardıklarını anlatan, gördükleri içler acısı manzaranın halen etkisi altında olduklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını söyleyen ESKUT ekibi, bütün imkânlarını seferber ettiklerini belirtti. Van depreminden herkesin kendisine göre dersler çıkarması gerektiğini söyleyen Esenler Sivil Savunma Amiri Nihat Duran da enkaz kaldırma çalışmaları esnasında binalarda yanlış malzeme kullanımları nedeniyle çöken binaları yerinde gördükleri ve ihmalkârlıklar nedeniyle şaşırtıcı olaylarla karşılaştıklarını belirtti.

Onlarla beraber ağladık

Deprem konusunda bilinçlenmek için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Duran, “İnsanlarımız olası bir depremde ne yapacağını bilmeli, ona göre önlemini almalı ” dedi.

Kimi depremzedelerin umutlu, kimisinin ise çaresiz bakışları arasında arama kurtarma çalışmaları yaptıklarını anlatan Duran  “İnsanlar, enkaz altından ceset çıksa bile seviniyorlardı. Orada öylesine bir duygu yoğunluğu yaşanıyor ki tarifi mümkün değil. Bir hafta boyunca oradaki insanlarını acılarına ve sevinçlerine hep birlikte ortak olduk. Onlarla beraber ağladık, onlarla beraber güldük” dedi.

25 saniye bütün hayalleri yıktı

ESKUT ekibinin bölgede yaşadıkları tecrübe ve deneyimlerini dikkatle dinleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, binaların içinde can veren yüzlerce insanın yakınlarıyla aynı acıyı paylaştıklarını söyledi. Depremde hayatını kaybedenlerin 25 saniyede bütün hayallerinin yıkıldığını ifade eden Göksu, “Onların da bizler gibi hayalleri vardı. Ama 25 saniye bütün hayallerini yıktı. Deprem, yaklaşık 600 canımızı alıp götürdü” dedi.

ESKUT ekibinin fedakârca hareket ettiğini söyleyen Göksu, ekiple gurur duyduğunu dile getirerek,  “Sizler orada Esenler Belediyesi’ni temsil ettiniz. Orada bir acıya merhem olmak çok önemliydi. Sizler bunu yaptınız. Elinizdeki bütün imkânları seferber ettiniz” dedi. 

ESKUT’a teşekkür belgesi

ESKUT ekibini her türlü ihtimale karşı ekipman ve işleyiş bakımından daha donanımlı hale getireceklerini belirten Göksu,  ekip üyelerini gerekirse uluslar arası alanda eğitimlere göndereceklerini kaydetti. “ ESKUT’u daha güçlü hale getireceğiz” diyen Göksu, ESKUT’un adını da ESKAT (Esenler Arama Kurtarma Timi) olarak değiştireceklerine de dikkat çekerek, ESKUT’u sivil savunma anlamında daha aktif ve kurumsal bir hale getireceklerini söyledi. 

Deprem konusunda halkı bilinçlendirmek için ESKUT’la ilgili yeni çalışmalar da yapabileceklerini kaydederek, ESKUT’un  ilçedeki okulları ziyaret ederek bilgilendirici nitelikteki  programlara katılabileceklerini söyledi.

Göksu, ESKUT ekibine depremde göstermiş oldukları fedakârlık ve gönüllülükten dolayı tebrik ederek, hepsine teker teker teşekkür belgelerini ve hediyelerini verdi.

 

Editör: TE Bilisim