PKK adına faaliyet gösteren Kürt Toplum Merkezi adlı kuruluşun İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlediği panele katılan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, konuşmasında çok tartışılacak ifadeler kullandı.

"TÜRKİYE KÜRTLERE MUHTAÇ"

KCK operasyonları konusunda baskı kurmakla suçladığı hükümeti açıkça tehdit eden Tan, şunları söyledi:

"Kürtler bu konuda zayıf bir durumda değil. Türkiye de bize muhtaç. Hükümet, Kürtlerle anlaşmadan bırakın bölgede güç olmayı, Ankara'da bile oturamaz. Bütün enerji boru hatları, bütün su kaynakları Kürdistan'dan geçiyor. Hükümet şu anda kendi projelerini kabul etmeyen herkesi tutukluyor. İçerde sekiz bine yakın Kürt siyasi tutuklu var. Bir daraltma süreci var. Fakat biz bu durumun uzun süre devam ettirilebileceğini düşünmüyoruz. Bu hesap dönecek. Şu an durum karanlık olsa da biz karamsar değiliz. Bu halk kendini yüz kere ispat etti."

ÖCALAN'A BÖYLE SAHİP ÇIKTI

Kitabında dinsizlikle suçladığı Abdullah Öcalan'a da sahip çıkan Altan Tan, Erdoğan'ın dilayog sürecini sabote ettiğini savundu. Öcalan'ın çözüm için çabaladığını öne süren Tan, şöyle konuştu:

"Öcalan 'Bu sorun bir haftada çözülür' demişti. Çözülür. Devletle İmralı arasındaki görüşmeler bir protokole ulaştı. Ama Erdoğan bu protokolü kenara attı ve saldırgan, yıkıcı, kırıcı bir söylemle konuşmaya başladı. Biz diyalogdan yanayız. 'Anadilde eğitimle ilgili konuyu gelin bizimle konuşun, gerillanın durumuna ilişkin olarak PKK ile konuşun' diyoruz. Meclis'e bağlı olan organlar İmralı ile, Kandil ile görüşüyor. Generaller görüşüyor. Bir tek Meclis, yani seçilmişler görüşmüyor" dedi.

AK PARTİ'YE OY VEREN KÜRTLERE HAKARET

BDP'li Tan'ın seçmenlerle ilgili sözleri ise Emine Ayna'nın, "BDP'ye oy vermeyen Kürtler haindir" şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Ulusalcıların "Cahil halkı kandırıyorlar" üslubuyla konuşan Tan, "AKP hükümeti ve ona yakın duran çevreler, 'Erdoğan Kürt sorununu çözecek ama siz bırakmıyorsunuz' söylemiyle insanların kafasını karıştırmaya çalışıyor. Ve Kürtlerin yarısı hala AKP'ye oy veriyor" değerlendirmesini yaptı.

HASİP KAPLAN DA ERDOĞAN'I TEHDİT ETMİŞTİ

Partisinin Şırnak'ta düzenlediği mitingde konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, "Tayyip Erdoğan'ı sizin önünüzde diz çöktürmezsek, saygıyla eğdirmezsek bize de Botan halkı demesinler. Milletin iradesine saygısı olmayanlar, Saddam gibi tarihin çöplüğüne gittiler. Sizin dininize, kimliğinize, kültürünüze, kökeninize saygısı olmayanın Allah inancı da, Peygamber inancı da yalandır" demişti.

Kaynak:haber3
Editör: TE Bilisim