Jeff Bezos’un annesi Jackie, 1964 yılında doğum yaptığında ufak bir yaştaydı. Jeff’in üvey babası Kübalı bir göçmen olan Mike Bezos’la evlendi.Jeff 4 yaşındayken annesi biyolojik babasının eskiden sirkde çalışan performans sanatçısı olduğunu söyledi.Bezos, sahip olduğu zeka parıltısını küçük yaşta göstermeye başladı. Daha yeni yürüyen bir çocukken gerçek bir yatakta uyumak istediği için karyolasını bir tornivada ile ayırdı.4 yaşından 16 yaşına kadar yazlarını büyükbabasının Teksas’daki çiftliğinde çeşitli tamir işleri yaparak geçirdi.Dedesi Preston Gise Jeff için çok büyük bir ilham kaynağı olmasının yanı sıra entellektüel araştırmalara olan tutkusunu da arttırdı.Bezos, küçük yaşlarda orijinal “Star Trek” serisinin hayranı olmuş, günümüzde yeni versiyonları çekilen serileri de beğenerek izlemiş. Amazon MakeItSo.com adlı bir uzantıyı adlandırırken seriden Kaptan Jean-Luc Picard dediği bir cümleye atıf yapmayı da düşünmüş..Bezos okulundaki öğretmenlere insanlığın geleceğinin bu gezegende olmadığını söyledi. Çocukken uzay girişimcisi olma hayali kuran Bezos şimdilerde Blue Origin adlı bir uzay keşif firmasına sahip.Gençken McDonald’s’ da çalışarak geçirdiği kötü bir yaz sonrasında kız arkadaşıyla birlikte çoçuklar için 10 gün süren Hayal Enstitüsünü kurdu. Kişi başına 600 dolarlık bir ödeme talep eden çift 6 çocuğu bu enstitüye kayıt ettirmeyi başardı. Yüzüklerin Efendisi serisi Enstitüde okunması gereken kitaplar arasında yer alıyordu.Bezos Princeton Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okudu. Mezuniyetten sonra Intel ve Bell Labs’ten gelen iş tekliflerini çevirdi ve onu yerine Fitel adlı bir startup projesinde işe başladı.Fitel’den ayrıldıktan sonra Bezos, Halsey Minor’la- ki kendisi sonralarda CNET’i buldu- haberleri fax aracığıyla ileten bir startup projesi başlatacaklardı.Bunun yerine D.E Shaw’da bir iş buldu ve 4 yıl sonra kıdemli başkan yardımcısı oldu.Bu sırada Bezos dans dersleri almaya başladı. Buradaki amacı da kadınlarla daha iyi iletişim kurma isteğiydi.

Okuduğu makale hayatını değiştirdi

Bezos D.E. Shaw’da araştırma görevlisi olan MacKenzie Tuttle ile 1993 yılında evlendi. MacKenzie şu an yazarlık yapıyor.994 yılında Bezos okuduğu bir makalede internetin bir yıllık periyotta yüzde 2.300 büyüdüğünü anlatan bir makale okudu. Bu rakam onu büyüledi ve bu hızlı büyümüden bir pay kapmak için bir yol bulması gerektiğine karar verdi.Bezos D.E. Shaw’daki işinden çok iyi bir pozisyona sahip olmasına rağmen ayrılmaya karar verdi. Bezos bu kararı vermenin inanılmaz derecede kolay olduğunu düşünüyor.Çalıştığı firmadaki patronu Bezos’u işten ayrılmaması için ikna etmeyi çalıştı. Ancak Bezos çoktan kendi firmasını kurmaya karar vermişti.Denemek ve başarısız olmayı hiç denememeye tercih ettiğini söylüyor.Ve Amazon böylece doğmuş oldu. Eşi ve Jeff Teksas’a uçtu, babasından arabasını ödünç aldı ve Seattle’a gittiler. Bezos bütün yıl boyunca yolcu koltuğunda gelir hesapları yaptı.Bezos Amazon.com projesini bir garajda başlattı. Çoğu toplantısını ise bir kitapçıda gerçekleştirdi.Başlarda birisi bir ürün satın aldığında ofisdeki zil çalıyordu. Herkes toplanıp ürünü alan müşteriyi tanıyıp tanımadıklarını anlamaya çalışıyorlardı. Müşteri sayıları o kadar çok artmıştı ki yalnızca birkaç hafta sonra zil sistemini kapatmak zorunda kalmışlardı.

Amazon ilk ayında ABD’deki 50 eyalete ve 45 farklı ülkeye kitap satmayı başarmıştı. Ulaştıkları kişi sayısı her geçen gün artarken, Amazon 15 Mayıs 1997’de halka açılmıştı.Dot.com krizi geldiğinde analistler şirketi “ Amazon.bomb” olarak adlandırdılar. Ancak şirket ayakta kalan birkaç startupdan biriydi.Krizden sonra Amazon’un hissleri değerlenmeye devam etti. Artık iş kitap satmanın ötesine geçerek giysilerden , elektronik aletlere kadar hayal edebileceğiniz herşeyi kapsıyordu.Jeff Bozes talepleri bir iş insanı ve çalışanlarına bazen aşırı sinirlendiği görülebiliyor. Bozes’ın liderlik koçundan bu konuda yardım aldığı üzerine söylentiler dolaşıyor.Bezos Amazon’da Powerpoint sunumlarını yasaklamasıyla da biliniyor. Bunun yerine eleştirel düşünceyi geliştiren yöntemler kullanıyor.Bezos aynı zamanda tutumlu bir şirket kültürü yaratmasıyla tanınıyor. Şirkette ücretsiz yemek verilmiyor veya masaj yapılmıyor.Bezos aynı zamanda tutumlu bir şirket kültürü yaratmasıyla tanınıyor. Şirkette ücretsiz yemek verilmiyor veya masaj yapılmıyor.Bezos Google’a 1998 yılından yaptığı yatırımla Google’a yatırım yapan öncü yatırımcılardan oluyor. Bezos o dönem 250 bin dolar yatırım yapıyor ki Google’un halka açıldığı 2004 yılında 3.3 milyonluk hisse değerine denk geliyor.Bütün bu hisselerin bugünki 

2012 yılında Washington’daki gay hakları savunucularına 2.5 milyon dolarlık bağışta bulundu.Bezos aynı zamanda Teksas’da yer altında bulunan ve 10000 yıl çalışacak olan bir saat/kronometreye 42 milyon dolar ve arsasının bir kısmını bağışladı. Business İnsider Jeff Bezos, Amazon’un kurucusu ve CEO’su, şirketinin 82 trilyon dolara yaklaşan net değeriyle teknoloji dünyasındaki en önemli ve güçlü figürlerden biri.

Editör: TE Bilisim