Osmanlı torununun cenaze töreninde hızını alamayan 86 yaşındaki yazarın “Cumhuriyet başımıza bela oldu” dediği iddia edildi

AKP’nin sözde Kürt açılımı çerçevesinde gizli görüşmeler yaptığı ünlü yazar Yaşar Kemal, yine tartışma konusu oldu. Önceki gün toprağa verilen 2.Abdülhamit’in torunu Osman Ertuğrul için düzenlenen cenaze törenine katılan 86 yaşındaki Kemal’in, skandal sözlere imza attığı iddia edildi.

‘Galiba’lı açıklama
Kemal’in, gazetecilerin Osman Ertuğrul’u sorması üzerine, ”Sultan Hamit’in yerine daha iyi padişah olurdu, muhteşem padişah olurdu, Cumhuriyet başımıza bela olmasaydı... İyi bir adamdı. Beraber 15 - 20 gün bir yerde kaldık, dosttuk“ diye yanıt verdiği öne sürüldü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kemal Habertürk’e çelişkili açıklamalarda bulundu. Kemal, “Dostluk anısına katıldığım cenazede olaya bir politik boyut vermeye çalışarak üstüme gelen kameralara, ’Ben de gazeteciyim. Cenazede böyle sorular mı sorulur’dedim. Sonra da o öfkeyle, ’Ne dememi istiyorsunuz? Abdülhamit’ten daha iyi padişah olurdu, bu Cumhuriyet belası olmazdı. Böyle dememi mi istiyorsunuz?’dedim galiba. Bunu ciddiye alan varsa üzülürüm.” Yaşar Kemal’in bu sözlerine siyasilerden sert tepki geldi.

Cevabını vereceğiz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, sorulması üzerine, “Yorumlamak bile istemiyorum. Yorumlanacak bir laf değil” yanıtını verdi. Öymen, “Herhangi bir Türk aydınının Cumhuriyete karşı bir tavır sergilediği gibi anlaşılan sözlerinin amacını aştığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır ise, “Bunun cevabını vereceğiz. Bir moda oldu devlete, millete, Cumhuriyet’e hakaret etmek. Bunu kabul edemeyiz. Bir yazar, bir aydın hassasiyeti olarakta göremeyiz” dedi.

Kendini böyle savundu
“Abdülhamit’ten daha iyi padişah olurdu, bu Cumhuriyet belası olmazdı. Böyle dememi mi istiyorsunuz? dedim galiba”

Yeniçağ

Editör: TE Bilisim