CHP Zeytinburnu 2. Sıra Belediye Meclis Üyesi Adayı Fikret Konya: 

“BELEDİYECİLİK BİRİKİMİMİ ZEYTİNBURNU İÇİN KULLANACAĞIM”

Bütün Türkiye'de olduğu gibi Zeytinburnu’da yerel seçimlerin havasına girmiş durumda. Seçime az bir süre kala hazırlıklarına son sürat devam eden Cumhuriyet Halk Partisi Zeytinburnu İlçe Teşkilatı, gösterdiği önemli Meclis Üyesi Adaylarından Fikret Konya  ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Cumhuriyet Halk Partisi'nin en iddialı Meclis üyesi  adaylarından Fikret Konya, Zeytinburnu’nun sorunlarını ve çözüm önerilerini İstanbul Times Gazetesi'ne anlattı. 

Röportaj-Ömer ADIYAMAN/ISTANBUL TIMES

Fotoğraf-Ferdi TÜRK /ISTANBUL TIMES

CHP Zeytinburnu 2. Sıra Belediye Meclis Üyesi Adayı Fikret Konya, “İnsanların toplum hedefleri söz konusu olduğunda kişisel hedefleri kenara bırakacak kadar egosunu yenmesi gerekiyor. O zaman topluma bir şeyler verebilirsiniz. Benim böyle bir kompleksim olmadığı için Zeytinburnu halkına hizmet etmek bu kritik dönemde onları yalnız bırakmamak, yıllar boyu meydana gelen birikimimi farklı ilçelerde kullanmak yerine ikamet ettiğim Zeytinburnu halkı adına kullanmak amacı ile ben bu yola çıktım” dedi.  

CHP BU DÖNEMDE ZEYTİNBURNU’NDA GÜÇLÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Zeytinburnu İlçe Teşkilatı bir önceki seçimlere göre Adil Emecan’ın adaylığı ile , yerel seçimlerde büyük bir çıkış yapacak. Zeytinburnu’nun her yerinde görülen manzara, Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Adil Emecan’ın diğer partileri korkuttuğu da söyleniyor.

KONYA’NIN ADAY GÖSTERİLMESİ BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Cumhuriyet Halk Partisi'nin yoğun olarak gündem de olduğu yerlerden biri de İstanbul'un Zeytinburnu  ilçesi... 25 yıllık belediyecilik geçmişi olan Fikret Konya’nın  Zeytinburnu Belediye Meclis Üyeliği için 2. Sıra Aday  gösterilmesi de büyük yankı uyandırdı. CHP Zeytinburnu 2. Sıra Belediye  Meclis Üyesi Adayı Fikret Konya’nın yaşamından kesitleri  konuştuk. 

Öncelikle sizi tanıyalım..?

Kendim ile ilgili bilgi vermeden önce kısa bir açıklama yapmak istiyorum. Sizde çok iyi biliyorsunuz ki Türkiye’de ben değil, benim gibi tanınması gereken çok insanlar var. Bu arkadaşlarımız nedense siyasetin çeşitli kademelerine gelmekte zorluklar yaşıyorlar. Ben bunlardan birisiyim.

Makedonya doğumlu olduğunuzu biliyoruz. Makedonya’dan Türkiye’ye gelişinizi kısa kesitlerle anlatırmısınız?

Evet. Ben Makedonya Kalkandelen doğumluyum. 1954 yılında ailem İstanbul’a gelmiş. Öncelikle Aksaray’a yerleşmişler. Babam benim Üniversite bittikten sonra Kamu Görevlisi olmama ikna etti. Tabi bende onu kıramadım.

Babanızın isteği ile memur olduğunuzu söylediniz. Peki devamında başarılarınızı yada çalıştığınız belediyeleri kısaca anlatırmısınız?

Evet. Babam beni kamu kurumunda çalışmaya teşvik etti. Babamın bu Teşviği ile birlikte kendi alanımda birçok başarılı projeye imza attım. İlk olarak Kağıthane Belediyesi’nde şantiye şefi olarak göreve başladım. 6 ay sonra ruhsat şef yardımcısı oldum. Kağıthane benim yetiştiğim bölgeydi. 1980 yılına kadar bu belediyede çeşitli görevlerde bulundum.  

“1982 İHTİLALİNDEN SONRA TAYİNİM İBB’YE ÇIKTI” 

Sonrasında 1982 ihtilalinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tayinim çıktı. Büyükşehir’de ETÜT ve Proje Müdürü olarak görev yaptım. İstanbul’un önemli projelerinde bulunma şansını elde ettim. Sultanahmet meydanının düzenlenmesi, kapalı otoparklar gibi birçok projede imzam var. Tabi yıllar çok çabuk geçiyor. Bu sürecin sonunda 1984 yılı geldi. Sizinde bildiğiniz gibi yerel yönetim seçimleri söz konusu oldu. İstanbul’da çeşitli bölgelerde belediye başkanlıkları  oluşturuldu. Kazanan adaylar kadro kurma ve kadro arama telaşı içerisinde mevcut kadrodan kimi alabiliriz diye düşünüp çeşitli girişimlerde bulundular. O tarihlerde Kartal, Şişli, Zeytinburnu, Bakırköy ev Beşiktaş gibi ilçeler benim haberim olmadan benim ile ilgili tasarrufta bulunmuşlar.

“KENDİMİ BİRDEN ZEYTİNBURNU’NDA BULDUM”

Ben o tarihlerde İBB’de daha farklı hizmetler verebileceğimi düşünüyordum. Ama sonrasında birden kendimi Zeytinburnu ilçesinde buldum. Yani Zeytinburnu ilçesinde kendimi bulmam herhalde tanrının bir lutfu diye düşündüm. Çünkü yapı olarak gerek Kağıthane gerek Zeytinburnu hem sosyal anlamda hemde diğer ilçeler göz önünde alındığında farklı bir ilçeydi.

Birikim dolu bir belediyecilik anlayışı ile Zeytinburnu’na ne gibi çalışmalarınız oldu. Kısaca ondan da bahseder misiniz?

Ben burada trende indiğimde kendimi birden gecekonduların arasında buldum. Oradan Belediye binasına geldim. Görevime başladım. Direk Fen İşleri Müdürü olmamı istediler. Bu görevi yaparken kesinlikle hiçbir tanıdık ve hiçbir ilişki olmadan doğaçlama kendi akışında gelen bir teklifti. “Bu kadar genç yaşta ben bu işi yapabilir miyim?” diye düşündüm. Çünkü topluma hizmet için belli bir alt yapı ve hizmetin olması şarttır. Bu hazırlık olmadan gerekli hizmeti vermek mümkün değildir. Bu süreçte heyecanla çalışmaya başladım.

“700 SOKAĞIN GENİŞLETİLMESİ SORUNSUZ GERÇEKLEŞTİ”

Sizlerinde bildiği gibi o dönemlerde Zeytinburnu bir gecekondu bölgesiydi. 700’e yakın sokağın önemli bir bölümü bir iki metrelik sokaklar. Bunların açılması ve yapılması ve buradaki hayatın devam etmesi konusunda yerel yönetici olan muhtarlar ile birlikte birer saat irtibat içerisinde bulunarak Belediye Başkanına ve Meclis kadrosuna bilgi vererek yaklaşık 700 sokakta genişletme ve yapım çalışması yaptık. Bu çalışmaları yaparken hiçbir hukuki engel ve sorunla karşılaşmadan vatandaş ile diyalog halinde bu problemi çözdük. Bugün basit gibi görünse bile geçmişe gittiğimizde 1984-1985 yılları düşündüğünüzde ne kadar önemli ve ne kadar boyutlu bir iş olduğu kendiliğinden ortaya çıkar.

Kısaca Belediyecilik ve Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde de bulundunuz. Kısaca bundan da bahseder misiniz?

Belediyecilik yönümü size kısaca anlatayım. İBB’de çalıştım. Zeytinburnu Belediyesi’nde 10 yıl çalıştım. Bunun 5 yılı Fen İşleri Müdürlüğü ve 5 ise Başkan Yardımcılığı görevi ile devam etti. Farklı partilerde bu görevi yaptım. Sonrasında 1999 yılında DSP’den Belediye Başkan Aday Adayı oldum. 2004 yılında CHP’den aday adayı oldum. 1999  yılındaki seçimlerden sonra yeni gelen belediye başkanı kendi kadrolarını kurup hizmete geçecekti. Bende kaygı duydum. Bende Avcılar Belediye Başkanlığında göreve başladım. Avcılar Belediyesi’nde altı yıl çalıştım. Deprem sonrası meydana gelen travmanın giderilmesi depremin meydana getirdiği görüntüler sonrasında büyük çaba ve gayretler oldu.

“ÖZEL SEKTÖRE GEÇTİM”

2005 yılında ise maddi durumların ve aldığım paranın yetersiz olmasından dolayı Belediye Başkanımdan müsaade isteyerek önemli bir holdingin, milyonlarca dolar gayri menkulün yöneticiliğini yaptım. Halende o görevi yürütüyorum. Tabi buna bağlı olarak her insanın topluma karşı sorumlulukları vardır. Kendi yaşamının dışında topluma karşı sorumlulukları da yerine getirmesi gerekiyor. Ben 25 yıllık belediyecilik birikimi olan bir kişiyim. Bu birikimi sayın Adil Emecan Başkanımın ve sayın İlçe Başkanımın teklifi ile birlikte toplum adına kullanmayı düşündüm. Ve Zeytinburnu’ndan sizinde bildiğiniz gibi 2. sıra Meclis Üyesi Adayı oldum. 

Bir Belediye Başkan Aday Adayı olmuş, adaylığa yaklaşmış bir insan olarak neden meclis üyesi adayı oldunuz ? 

İnsanların toplum hedefleri söz konusu olduğunda kişisel hedefleri kenara bırakacak kadar egosunu yenmesi gerekiyor. O zaman topluma bir şeyler verebilirsiniz. Benim böyle bir kompleksim olmadığı için Zeytinburnu halkına hizmet etmek bu kritik dönemde onları yalnız bırakmamak, yıllar boyu meydana gelen birikimi farklı ilçelerde kullanma yerine Zeytinburnu halkı adına kullanmak amacı ile ben bu yola çıktım.

Bu yoğun zamanınızda bizlere zaman ayırdığınız için size teşekkür ediyorum.

Ben'de başta 15 yıllık komşum olan Gazeteniz imtiyaz sahibi sayın Hüseyin ÇETİNER'e ve tüm İstanbul Times ekibine can-ı gönülden teşekkür ederim.Bu vesileyle sizin aracılığınız ile anılarımı tekrar yaşamış gibi oldum.  

Editör: TE Bilisim