Türk çimento sektörünün yüzde 95’ini temsil eden ÇEİS, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları yatırımların önemli bir tamamlayıcısı olan ve tüm üye şirketlerinin fabrikalarında sahnelediği tiyatro serisinin ikinci oyunu Bize Bi’şey Oldu Abi’yi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde 100. defa sahneledi. Daha önce üye fabrikalarda sahnelenen tiyatro oyununu bu defa TÇMB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler tarafından izlendi. Mezun olduklarında hem çimento hem de diğer sanayi kuruluşlarında çalışma hayatına adım atacak olan 600 öğrenciye iş sağlığı ve güvenliğinin önemi anlatıldı.

Çimentocular iş sağlığı ve güvenliğinde teorik eğitimlerin ötesine geçti

Fabrikalarda sahneledikleri tiyatro oyunları ile bugüne kadar toplamda 17 bin kişiyi iş sağlığı ve güvenliğinin önemi hakkında alışılagelmiş teorik eğitimlerin ötesinde bir yöntemle bilgilendirdiklerinin altını çizen ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar ŞARDANşunları söyledi:

“Sektör çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştirmek, farkındalığı ve bilinci artırmak amacıyla 2013 yılından bu yana üye şirketlerimizin fabrikalarında tiyatro oyunları sahneliyoruz. Serinin ikinci oyunu Bize Bi’şey Oldu Abi’yi, 51 fabrikada sahnelediğimiz 100 oyun ile sektör çalışanlarının tamamına ulaştırdık. Gelecekte sektörümüzde veya benzer sektörlerde çalışacak genç arkadaşlarımızın da bu hayati bilgileri şimdiden öğrenmesi için oyunumuzu TÇMB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de sahneledik. Oyunu izleyen 600 öğrenci kardeşimizden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyacaklarına dair söz aldık. İş sağlığı ve güvenliği gibi ciddi bir konunun bazen güldürerek, bazen de hüzünlendirerek tiyatro ile anlatılması bugüne kadar tüm izleyiciler tarafından çok sevildi. Son 5 yılda düzenlediğimiz toplam 210 tiyatro oyunu ile iş sağlığı ve güvenliği bilincinin yaygınlaşmasına önemli katkı sağladık.”

Üretim kapasitesi ve çalışan sayısında artış, kaza sıklık ve ağırlık oranlarında düşüş sağladılar

“Sıfır İş Kazası Vizyonu”yla uzun yıllardan bu yana iş sağlığı ve güvenliği alanında yatırım yapan çimento sektörü, son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine yaklaşık 145 milyon TL yatırım yaptı. Sadece ÇEİS’in son 10 yılda yaptığı yatırım ise 6 milyon TL’ye ulaştı. 17 bin 500 kişiye istihdam sağlayan sektörde, son 10 yılda klinker üretim kapasitesi yüzde 90, çalışan sayısı yaklaşık yüzde 40 artmış olmasına rağmen, iş kazalarına ilişkin uluslararası kıyaslamalarda kullanılan kaza sıklık oranında yüzde 20, kaza ağırlık oranında ise yaklaşık yüzde 70’lik bir düşüş sağlandı.

Editör: TE Bilisim