Kadınların camilerde abdest alma, tuvalet ve namaz kılma sorunları sık sık gündeme geliyordu. İstanbul Müftülüğü bu sorunları araştıran 60 kişilik bir ekip kurdu ve 2.751 camide inceleme yaptı. Çıkan rapora göre camilerin üçte birinde kadınlar için abdest alma bölümü ve tuvalet yok. Var olanların bir kısmı da pek iyi değil.

Son yıllarda sıkça gündeme gelen camilerde kadınların namaz kılma ve abdest alma sorunu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı 'Camilerin kadınlar bölümünün güzelleştirilmesi projesi' başlattı. Proje kapsamında İstanbul Müftülüğü de camilerin durumunu görmek için İstanbul'un camilerini mercek altına aldı. 60 kişilik bir ekip, 2 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul genelinde 2.751 camide kadınlara ayrılan mekânları, abdest alma yerlerini ve tuvaletlerin durumunu tek tek inceledi. Camilerin durumu görsel kayıt altına alınarak raporlarlaştırıldı.

Hazırlanan rapora göre İstanbul camilerinin yüzde 64'ünde kadınlara tuvalet ayrılmış. Ama camilerin yüzde 36'sında hiç bayan tuvaleti yok. Tuvaletlerin temizliği yüzde 60'ı iyi, yüzde 15'i çok iyi bulunurken yüzde 24,3'ünün çok kötü olduğu tespit edilmiş. Kadınların özellikle büyük şehirlerde zorlandıkları konuların başında gelen abdest alma sorununu da araştıran Diyanet, camilerin yüzde 33'ünde bayanların abdest alacak mekânı olmadığını, yüzde 11'inin de yetersiz olduğunu belirledi. Camilerin yüzde 53'ünde kadınlara yönelik namaz dışında bir faaliyet de yapılmıyor.

İstanbul Müftülüğü'nün kadın cemaatin şikâyetlerini göz önünde bulundurarak yaptığı çalışma, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde başladı. Yapılan çalışmaların ardından İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli başkanlığında vaiz, vaize ve murakıplardan oluşan 60 kişilik denetim ekibi İstanbul'un 2 bin 751 camisini tek tek ele aldı. Camilerde kadınların namaz kıldığı yerler, hanımlara ait tuvalet ve abdest alma yerinin durumu, kadınlara yönelik yürütülen faaliyetler incelenerek raporlaştırıldı. Buna göre İstanbul camilerinin yüzde 58'inde mahfel, yüzde 32'sinde müstakil bölüm, yüzde 8'inde caminin ana mekânı kadınlara ayrılmış. Kadınların namaz kılma yerleri ise camilerin yüzde 47'sinde perde ile, yüzde 21'inde paravanla, yüzde 31'inde duvarla ayrılmış. Denetim ekibi, camilerin yüzde 68'inde halı ve perde donanımlarını iyi bulurken yüzde 9'unda kötü, yüzde 22'sinde ise çok iyi bulmuş. Cuma namazı kılınan camilerin yüzde 86'sında kadın cemaat bulunmadığı belirlenirken camilerin yüzde 41'nde kadınlar vakit namazlarına da katılmıyor.

Rakamlarla camilerin durumu

Camilerin yüzde 70'inde kadınların namaz kılma yerlerinin temizliği iyi, yüzde 23'ünde çok iyi, yüzde 6'sında ise kötü çıktı.

Camilerin yüzde 64'ünde kadınlara ayrılan tuvalet var. Yüzde 35'inde ise hanımlara ait tuvalet bulunmuyor.

Denetim ekibi, tuvaletlerin yüzde 60'ının temizliğini beğenirken yüzde 24,3'ü kötü bulundu.

İstanbul'da camilerin yüzde 55'inde kadınlar için abdest alma bölümü bulunurken, yüzde 33'ünde yok, yüzde 11'inde ise yetersiz.

Var olan abdest alma yerlerinin yüzde 55'i fizikî yönden iyi iken yüzde 28'i kötü. Abdest alma yerinin yüzde 57'si iyi, yüzde 25'i de kötü temizlenmiş.

Editör: TE Bilisim