İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, eserleriyle kültür sanat hayatımıza katkılar sunarak yeni nesillere yol gösteren değerli isimleri unutmuyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; koşma, semâî, destan ve ağıt tarzında yazdığı şiirleriyle tanınan Osmanlı dönemi halk şairi Kağızmanlı Hıfzı’yı panel ve konserden oluşan dopdolu bir programla yâd edecek.

 

“Şehâdetinin 99. Yılında Kağızmanlı Hıfzı” adlı program, 5 Mart Pazar günü Fatih’te bulunan İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Program sunuculuğunu Bilal Şaner üstlenecek. Etkinlik kapsamında gerçekleşecek panele; gazeteci-yazar Ahmet Özdemir, Türk Halk Müziği sanatçısı Recep Ergül ile şair-yazar Bican Veysel Yıldız konuşmacı olarak katılacak. Panelistler; Kağızmanlı Hıfzı’nın hayatı, eserleri ve anıları hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Akabinde halk âşıkları; Mahmut Işık, Mahmut Kağızmanlı ve Mustafa Aladağlı ile halk müziğinin sevilen sanatçısı Recep Ergül konser verecek. 

 

Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 15.00’te başlayacak.

 

Kağızmanlı Hıfzı kimdir?

 

Ünlü halk şairlerimizden Kağızmanlı Hıfzı, Kars ilinin Kağızman ilçesinde 1893 yılında doğdu. Asıl adı Recep’tir. Doğum yerinden dolayı Kağızmanlı olarak anılır. Şiirlerinde Hıfzı mahlasını kullandı. Babasının gayretiyle dokuz yaşındayken hâfız oldu ve okuma-yazma öğrendi. Birçok halk şairi gibi o da toprak işçiliğinde, bahçecilikte ve meyve işçiliğinden hayatını kazandı. Şiir yazmaya on beş yaşındayken başlayan şair, şiirlerinde akıcı ve yalın bir dil kullandı. Yaşadığı olayları şiirlerine konu edinen halk şairi, 1918 yılında Kağızman’ın işgali sırasında vefat etti.

Editör: TE Bilisim