Anamuhalefet partisi Gül’ün önerisini samimi bulmadı. CHP’lilere göre bunun için köklü anayasa değişikliğine ihtiyaç var. CHP kurmayları “MGK’ya katılırsak bütün kararları onaylamış gibi görünürüz” diyor

CHP, Cumhurbaşkanı Gül’ün, “MGK’ya ana muhalefet partisinin de iştirak edecek şekilde değişiklikler yapılmasının faydalı olacağı” yönündeki önerisine karşı çıktı. CHP Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, bunun gerçekleşmesi durumunda ana muhalefet partisi liderinin MGK’daki konumunun ne olacağının önem taşıdığını söyledi. Özyürek, ana muhalefet partisi liderinin MGK’da yer alması durumunda kurulun çalışma yönteminin yeniden ele alınmasının şart olacağını savundu.

MUHALEFET ŞERHİ OLANAĞI OLMALI

Ana muhalefet partisi liderinin MGK’da ortaya koyduğu görüşlerin kamuoyu tarafından bilinmesine de ihtiyaç olduğunu ifade eden Özyürek, şunları kaydetti:

“Ana muhalefet liderinin MGK’da hangi yönde görüş bildirdiğinin bilinmesi gerek. Orada kararlara muhalefet şerhi koyma olanağının tanınması, muhalif kaldığı kararlarla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşması olanağı tanınması önemli. Bunlar yapılmadan, oraya sıradan bir üye gibi katılması ana muhalefet partisi liderinin MGK kararlarının hepsine katıldığı ve destek verdiği gibi bir anlam yaratır ki bu sakıncalıdır. MGK’nın çalışma usullerini yeni baştan ele almak, ana muhalefet liderinin özel bir statüyle temsilini sağlamak, muhalefet şerhi fırsatı tanımak, muhalif kaldığı görüşleri kamuoyuna açıklama olanağı vermek gerekir. Şu anda MGK’daki görüşmeler gizli, onunla ilgili bir bilgi verilemiyor, kamuoyuna yönelik genel nitelikli bir bildiri yayınlanıyor. Bu ayrıntılar olmazsa ana muhalefet lideri bütün kararları onaylamış gibi görülür ki, bu bir sorundur.”

SICAK BAKMIYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise, MGK’nın Hükümet’in ve askerlerin katıldığı, devlet hakkında gizli konuların görüşüldüğü, görüşmelerin içeriği hakkında bir açıklama yapılamayan bir kurum olduğunu hatırlatarak, muhalefetin görevinin her şeyi en açık şekilde duyurmak olduğuna dikkat çekti. Öymen, “Muhalefetin gizli görüşmeler yapan bir kurumun parçası haline getirilmesine sıcak bakmıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim