Örgütün DTP'li belediyeleri denetlediği ve başkanları sorguladığı ileri sürülüyor. Diyarbakır Başsavcılığı'na ulaşan bilgilere göre, KCK, Başbakan Erdoğan'ı karşılamaya giden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i havaalanından geri çevirmiş.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik soruşturmada önemli bilgi ve belgelere ulaşıldı. Terör örgütünün, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adını verdiği yapılanmanın, DTP'li belediyeleri denetlediği ve talimatlarla yönlendirdiği iddia edildi. Örgütün, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'e, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı karşılamaması için baskı yaptığı ileri sürüldü.

Edinilen bilgilere göre, iki yıl önce çiçek hazırlatıp Başbakan'ı havaalanında karşılamaya giden Baydemir, gelen bir telefon üzerine yoldan geri döndü. Osman Baydemir'e verilen 'talimatlar' bununla sınırlı değil. Örgüt, şehirdeki çöpleri toplatmaması için direktif vermiş. Operasyonlarda ele geçirilen belgeler, Erdoğan'ın 2007'den sonraki ziyaretlerinde Diyarbakır'da çıkan olayların arkasında da KCK olduğunu ortaya koyuyor. Başbakan'ın 21 Ekim 2008'deki Diyarbakır programı boyunca otobüsler çalıştırılmamış, dükkânlara zorla kepenk indirtilmiş.

Diyarbakır merkezli operasyonda dün de bir kişi gözaltına alındı. Böylece sorgusu sürenlerin sayısı 53'e çıktı.

PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik Diyarbakır merkezli olmak üzere 12 ilde eşzamanlı düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 53 kişinin sorgusuna dün başlandı. Soruşturma çerçevesinde elde edilen bilgilerde KCK adı altındaki örgütlenmenin Türkiye'deki yapılanmasının 8 kişilik bir üst kuruldan oluştuğu ve emirleri yurtdışında yaşayan Sabri Ok isimli şahıstan aldığı belirlendi.

Yürütülen soruşturma çerçevesinde PKK'nın şehir yapılanmasının tamamen çözüldüğü aktarıldı. Türkiye'deki 8 kişilik üst kurulun örgütün genel eylem rotasını belirlediği ve denetim faaliyetleri yürüttüğü öğrenildi. Bu kurul ayrıca yargılama, sorgulama gibi faaliyetler de yapmış. DTP siyasetinin genel rotası da yine bu kurul tarafından belirlenmiş.

Telefon kayıtlarında örgütün faaliyet ve ilişkileri deşifre edilirken çok çarpıcı bazı bulgulara da ulaşıldığı öğrenildi. Örgütün DTP'li belediye başkanlarını yönlendirdiği, sorguladığı, tehdit ettiği ve faaliyetlerini denetlediği ortaya çıktı. Önemli bulgulardan biri de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'le ilgili. Örgütün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelişlerinde Baydemir'in havaalanında karşılamasına izin vermediği ortaya çıktı. Daha önce Başbakan'ı karşılayan Baydemir 2007'den itibaren bundan vazgeçti. Kayda takılan telefon görüşmelerinde bu ziyaretlerden birinde Baydemir'in Başbakan'ı karşılamak için çiçek hazırlatıp havaalanına kadar gittiği ancak gelen bir telefonla geri dönmek zorunda kaldığı belirlendi. Başbakan'ın 2007'den sonraki Diyarbakır ziyaretlerinde tertiplenen olayların da bu üst kurulun direktifi ile organize edildiği öğrenildi. Başbakan'ın 2008'de kente yaptığı ziyarette Baydemir'e çöpleri toplatmaması için direktif verildiği belirlendi. Başbakan 21 Ekim 2008'de Diyarbakır'a gittiğinde dükkânlara zorla kepenk indirtilmiş, protesto gösterilerinde bulunulmuş ve çöpler toplatılmamıştı.

'Zorunlu' bağışlar PKK'ya aktarılıyor

KCK'nın merkez komitesinin 29 Mart seçimleri ile ilgili PKK yöneticilerine rapor hazırlarken polis baskınına uğradıkları belirlendi. Komitenin, parti çizgisinden saptıkları gerekçesiyle seçimlerden önce 7 belediye başkanını sorgulayıp örgüte rapor ettikleri ortaya çıktı. Şüphelilerden 2'sinin de PKK'nın Kandil Dağı'ndan kadrolarıyla görüştüğü tespit edildi. Yönetim kadrosunun PKK'dan gelen talimatlar doğrultusunda Abdullah Öcalan'ın sağlık koşulları, fiziki şartları ve zehirlendiği yönündeki iddialarla ilgili belediye başkanlarını kamuoyu oluşturmaya zorladıkları aktarıldı. Yine aynı kişilerin DTP'li belediyelerde çalışanların ücretlerinden yıllık 500 TL kesinti yapılması talimatı verdikleri belirtildi. Bağış adı altında yapılan kesintilere karşı çıkan işçilerin ya işten atıldığı ya da görev yerleri değiştirildiği ifade edildi. Toplanan paraların da terör örgütüne aktarıldığı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim