Muharrem ayı etkinlikleri kapsamında Halkalı'da düzenlenen Aşure törenlerine Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN da katıldı. Erdoğan tören alanına girişte salavatlarla karşılandı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada 'birlik olun!' çağrısında bulundu.

Hz. Hüseyin'in Kerbela Çölü'nde şehit edilmesinin 1372. yıl dönümü dolayısıyla İSTANBUL Halkalı'da düzenlenen "2010 Evrensel Aşure Matem Töreni" öncesi tören alanında binlerce kişi toplandı.

Başbakan Erdoğan da Türkiye'deki Caferilerin lideri Selahattin Özgündüz ile birlikte tören alanına geldi. Erdoğan'ın, tören alanına girişi sırasında alkışla değil salavatlarla karşılanması yönünde anons yapıldı. Tören alanında tekbir ve sloganlar eşliğinde mersiyeler okunurken, bazı kadınların ağladığı görüldü.

ÖZGÜNDÜZ'DEN CAMİ SİTEMİ

Törende yaptığı konuşmada cami yapımında yaşadıkları zorlukları anlatan Türkiye'deki Caferilerin lideri Selahattin Özgündüz, "Biz kendi kıt imkanlarımızla cami yapıyoruz ama elimizden alınmaya çalışılıyor. Bu hangi vicdana sığar Sayın Başbakan" dedi.

Faruk ÇELİK'in sabrına ve dirayetine hayran olduğunu vurgulayan Özgündüz "Bize sizin adınıza temin verdi. Dedi ki 'başbakanımın emridir. Bu camianın görüşleri de din kitaplarında olacaktır. Bu yaz sıcaklarında günlerce çalıştık. En büyük sorunumuz asırlardır kökleşmiş güvensizlik engeliydi. Faruk ÇELİK bakanım o engeli darmadağın etti" diye konuştu.


VERGİ İADESİ İSTEDİ

Özgündüz konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

"Maliye vergi toplarken bize bunlar hizmet olacak dönüyor diyor. Ama bu toplanan vergiler ülkenin üçte birine inkar ve asimilasyon olarak dönüyor. Din hizmetlerine ayrılan benim 3 liram bana iade edilsin. Bana hizmet olarak dönmediğine göre ödediğim vergi bana iade edilsin. "

BİRLİK MESAJI VERDİ

Başbakan Erdoğan, Matem töreninde yaptığı konuşmada tüm etnik kökendeki vatandaşlara 'birlik çağrısı' yaptı. Erdoğan'ın matem törenine katılanlara Hz Hüseyin'in ölümünün "Tükeniş değil, yeniden uyanıştır. Ayrılık değil, beraberlik bütünlüktür" sözleri ise Tekbir ve Salavatlarla kesildi. Kerbalı'yı Müslümanların bölünmesi olarak tanımlayanları da eleştiren Erdoğan, "Kim ki Kerbela faciasını Müslümanların bölünmesi olarak, istismar etmeye kalkarsa, o Hazreti Hüseyin'in aziz hatırasına haksızlık etmiştir. Biz tam 1370 yıldır, Kerbela'nın acısını ta ciğerimizde taşıyoruz. Her an Kerbela'nın sızısını yüreğimizde hissediyoruz. Acısı ortak olanların, bu topraklarda geleceği de kaderi de ortaktır" dedi.

İRAN'DAKİ BOMBALI SALDIRI

İran'da dün İmam Hüseyin Camisi'ne düzenlenen ve 38 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılara da değinen Erdoğan, terörü lanetledi:

"Bir masumun katledildiğini duyduğumuzda, gördüğümüzde, Kerbala'yı, Hazreti Hasan'ı, Hazreti Hüseyin'i, Ali Ekber'i hatırlıyor, gönül telimizi titretiyoruz. İşte dün İran'da Sunni ve Şii'lerden oluşan 38 masum hayatını kaybetti. Bu saldırıyı ve dünyanın neresinde kime karşı gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, tüm terör saldırılarını telin ediyoruz. Biz nerede olursa olsun, yeni Kerbela'lar görmek istemiyor, yeni ölümlerle sarsılmak istemiyoruz. Pakistan'da Afganistan'da, Lübnan'da, İran'da Irak'ta, Yemen'de camilere bombaların patladığını duyunca kollarımız yana düşüyor. Tamamı birer provakasyon olan Gazi Mahallesi'nde, ÇORUM'da, Maraş'ta, SİVAS'ta yitip giden canlar için, Hazreti Zeynep'in kardeşi Hüseyin için hissettiği acıyı hissediyoruz."

AŞIK VEYSEL'DEN, YUNUS EMRE'DEN ÖRNEKLER VERDİ

Türkiye'nin tüm etnik unsurlarıyla birlik içinde yaşaması gerektiğinin de altını çizen Erdoğan, törene katılanlara Aşık Veysel'den, Yunus Emre'den dizeler okudu:

"Bizler farklılık üzerinden iletişim kuramayız.İdeolojiler semboller üzerinden konuşamayız. Birbirimize ayrı gayrı gözlerle bakamayız. Yüzyıllardır süren meselelerin kardeşliğe dönüşmesi için çabalıyoruz. İstemeyenler yok mu? Var! Sabırla bekleyeceğiz. Bir olacağız, dir olacağız."

Editör: TE Bilisim