BAŞAKŞEHİR VE ÇAMURŞEHİR BİR ARADA
 
İstanbul’un en cazibe merkezlerinden biri olan Başakşehir’in diğer yüzünü siz okurlarımız için gidip yerinde gördük. Bir tarafı tamamen üst gelir  kitlesine hitap eden Başakşehir’in diğer yüzü ise tamamen köyü andırıyor. Başakşehir’e bağlı ve 25 bine yakın seçmeni bulunan Güvercintepe Mahallesi’nde İstanbul Times Ekibi olarak gezdik, gördük ve yazıyoruz.
 
Ömer ADIYAMAN-Ferdi TÜRK/İSTANBUL TİMES
 
Güvercintepe demek yoksulluk demek,çamurlu sokaklar demek,çirkin görüntü ve sağlıksız bina demek. Vatandaşlara bir dokunduğumuz zaman bin ah işitiyoruz. Burada ikamet eden vatandaşların en büyük derdi ise hizmetin daha buralara ulaşmamış olması olarak değerlendiriliyor.
 
 
SOKAKLAR ÇAMURDAN GEÇİLMİYOR
 
Güvercintepe’de gezerken sokaklarına bakıp duruyoruz. Sokaklar hala çamur. Tıpkı bir köy meydanı gibi. Burada ikamet eden vatandaşların geneli Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göç edip gelen insanlar. Yoğunluk olarak Malatya ve Adıyaman ağırlığı hissediliyor. Vatandaşların büyük kısmı ise iktidar partisinden bir adayın seçilip kendi mahallelerine hizmet getirilmesi için mücadele ediyorlar.
 
 
29 Mart 2009 tarihinde Başakşehir’e seçilecek olan Belediye başkanının önünde çok zorlu ve meşakkatli bir çalışma takviminin olacağını yaptığımız çalışmalarda gördük. Bahçeşehir ve etapların kültürel çalışmalara ihtiyacı varken, halen altyapı ve imar sorunları olan Güvercintepe, Şahintepe ve Altınşehir’in ve öteki varoş mahallerinin de düzenli bir alt yapı ve binalara ihtiyacı olduğu görülüyor.
 
25 BİN’E YAKIN SEÇMENİ OLAN GÜVERCİNTEPE
Anadolu’daki birçok vilayetten daha büyük bir nüfusa sahip olan Güvercintepe mahallesinde uzun bir araştırma ve gözlem yapma şansımız oldu. Cadde, sokak ve binaların perişan durumu başta olmak üzere binlerce fotoğraf karesi ve saatlerce de kamera kaydı yaparak halkın görüşlerini aldık. Kamera ve fotoğraf makinesi ile çalışma yaptığımızı gören mahalle halkı adeta dertlerimizi yetkililere aktaracaklar diye birbirinden farklı talep ve istekleri üst üste sıraladılar.
   
KENTSEL DÖNÜŞÜM’ÜN ADI VAR AMA HALKA BİLGİ VEREN YOK
 
Mahallede bulunan Hz. Ali camisinin alt tarafındanki sokak ve binaları fotoğraflarken yaşlı bir vatandaşın yanımıza gelerek “Evladım siz  bilirsiniz bizi buradan çıkaracaklar mı?” sorusunu bize yöneltti. Bu da vatandaşın halen kentsel dönüşüm ile ilgili yeterli bir şekilde bilgi sahibi yapılmadığını gözler önüne seriyor.Kentsel Dönüşüm ile ilgili vatandaşın bir tanesi, “Ben Kastamonu’dan buraya 17 yıl önce geldim. O zaman torunum dört yaşındaydı geçen sene askere gitti üç ay sonra kısmetse gelecek ancak beş yıldır kendi arsalarımıza çivi dahi çakamıyoruz. Buraları yıkıp yeniden yapacaklarmış adına da Kentsel dönüşüm diyorlar ancak nasıl olacağı ile alakalı hiçbir bilgimiz yok mahalle halkı olarak tedirginiz” dedi.
 
MAHMUT ŞEVKET ZIRH İLKÖĞRETİM OKULU
 
Mahallenin en büyük okullarından birini ziyaret ettik. Ama bu okulda okuyan öğrencilerin güvenlik açısından ciddi anlamda sorunları var. Okula girdiğimiz zaman okulun giriş kısmında Nasreddin hoca misali kilitli bir kapı var. Öteki üç yanı açık. Hem de ölüm tehlikesi arz edecek şekilde. Okul yapılırken beli ki tümsek bir yerde hafriyat alarak alan açılmış ve orada 2 bin 600 öğrencinin eğitim gördüğü bir İlköğretim Okulu yapılmış. Bu esnada kot farkından dolayı okulun üst tarafından yüksekçe bir duvar meydana çıkmış.Ancak çocukların okula geldiği taraftan aşağının yüksek olduğu görülmüyor ve hiçbir önlem de alınmış değil. Daha önce burada ölümle sonuçlanan bir olay olduğu da  halk tarafından beyan edildi. Başakşehir ilçe Milli Eğitim Müdürü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer’in hemen tehlike arz eden bu duruma müdahale etmesi gerektiğini vatandaşlar her platformda dile getirdiklerini ancak hiçbir çözüm üretilmediğini iddia ettiler.
 
TEK UMUTLARI YEREL SEÇİMLER
Tamamen İstanbul ile alakası olmayan ve bir köyü andıran Güvercintepe’nin Başakşehir’e bağlanmasından vatandaşlar memnun. Çünkü,2009 Yerel Yönetim Seçimlerinde vatandaşlar, kazanacak belediye başkanının buraya hizmet getirmesi için çalışmalara başlamış bile. Ancak vatandaşların büyük kısmı anında hizmetin gelmesi için AK Parti’den aday olan Belediye Başkanı için çalışıyor. Sebebi ise İktidar partisinin hizmeti daha çabuk getireceğine inanıyorlar.
 
SİYASETTE BEKLENTİLERİ
 
Burada mahallenin nabzı kahvede atıyor. Bizde yolumuzun üzerinde bulunan 44 Malatya Kıraathanesine giderek orada bulunan vatandaşlarla seçimin nabzını tuttuk. Kahvenin işleticisi Ömer Köse, “Bu bölgede Malatya ve Adıyamanlılar yoğunlukta. Bizde isteriz ki yakın bir süre sonra yapılacak olan yerel yönetim seçimlerinde bizlerin sorunlarını bilen aynı duygu ve düşüncelerimizi paylaşan hemşehrilerimizin belediye başkan yardımcısı ve meclis üyesi
olmasını elbette bizde istiyoruz. Bu sağlanamazsa birçok hemşehrimiz sandığa bile gitmeyi düşünmüyor” diyerek görüşlerini dile getirdi. Yine aynı kahvede görüştüğümüz bir vatandaş ise , “Daha önceki seçimde bağlı olduğumuz belediye başkanı imarları çözeceğim diye söz verdiği halde aradan geçen beş yıllık süreye rağmen bu sorunu çözemediği için şu an oy vermeyi düşünmüyorum.Ancak beni oy kullanmaya ikna edecek içimizden bir meclis üyesi veya başkan yardımcısı seçilse o zaman hemşehrimin hatırı için oy kullanabilirim ve başkalarından da destek de isteyebilirim. Ancak ben bu seçimde Malatya ve Adıyaman başta olmak üzere doğulu seçmeni temsilen bir veya iki tane belediye bakan yardımcısı ve nüfusa göre meclis üyesi tercihi yapılmaz ise doğulu seçmenin sandığa gitmesi zor olacak diye düşünüyorum” dedi.
 
İŞYERİ İSİMLERİ
 
Güvercintepe’de yaptığımız çalışmada dikkatimizi çeken diğer önemli bir konu ise işyeri isimleri oldu. Bir bakıyorsunuz Malatya şalvarı giymiş bir amcamız Pütürge isimli kasabında et satışı yapıyor. Hemen karşısında ise Malatya-Adıyaman Yöresel Gıda Ürünler satışı yapan mağaza ismine gözümüz takılıyor.
Biraz ilerisinde siyasetin nazbzının attığı 44 Malatya kıraathanesi var.Kısaca insanlar göç ettikleri yerlerin kültürlerini ve yöresel isimleri de beraberinde getirmişler.Başkanın belli olmasına az kaldı bekle Güvercintepe…
Editör: TE Bilisim