Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yayınlanan bildiride, "Türk vatandaşları bugün itibariyle geçerli olmak üzere, Türkiye'deki ikametlerini korumak kaydıyla ve iki ayı geçmeyecek şekilde Almanya'ya vizesiz giriş yapabilirler" denildi.

Bildiride şu ifadelere yer verildi: "Seyahat edecek kişi, Türkiye'de faaliyet gösteren bir işveren adına geçici bir süre ile hizmet vermek amacıyla sınır aşan kişi ve yük taşımacılığında şoför olarak görev yapıyorsa veya Türkiye'den teslimatı yapılmış sistem ve makinelerin montajını, bakımını ve tamir işlerini yapmakla görevli ise. Ya da seyahat eden kazan getirici bir hizmet sunmak üzere sanatsal açıdan değer taşıyan bir sunum veya gösteri yapacaksa, bilimsel değeri olan bir sunum yapacak ise, sportif amaçlı gösteri yapacak profesyonel sporcu ise vize almaksızın Almanya'da bulunma hakkı vardır. Ancak bu hak sadece yukarıda anılan hizmetlerin yerine getirilmesi süresini kapsamakta ve sadece Almanya için geçerli bir uygulamadır, diğer Schengen ülkelerinde geçerli değildir."

İşte o açıklama:

İşte Almanya Konsolosluğu'ndan vizeyle ilgili yapılan açıklama:

 

Türk vatandaşları, Türkiye`deki ikametlerini korumak kaydıyla, yalnızca aşağıda belirtili seyahat amaçları doğrultusunda iki ayı geçmeyecek şekilde Almanya`ya vizesiz giriş yapabilirler.
1. Türkiye`de faaliyet gösteren bir işveren adına geçici süre ile hizmet vermek amacıyla

1.1. Sınır asan kişi ve yük taşımacılığında sürücü personel ve gemi veya uçakta görevli mürettebat1.2. Yurtdışındaki işveren adına teslimatı yapılmış sistem ve makinelerin montajını, bakımını ve tamir işlerini yapmakla görevli kişiler
2. Kazanç getirici bir hizmet sunmak amacıyla seyahat edecekler

2.1. Sanatsal açıdan çok önemli değeri olan bir sunum veya gösteri yapacak olanlar (uluslararası düzeyde tanınan sanatçı ve sanatçı grupları, ki bu kişilerin sunumu veya gösterisi uluslararası bir mukayese yapıldığında diğerlerinden çok üstün olmalı)

2.2. Bilimsel açıdan çok önemli değeri olan bir sunum veya gösteri yapacak olanlar veya

2.3. Sportif amaçlı gösteri yapacak olanlar (sadece geçimini ağırlıklı olarak bu isten kazananprofesyonel sporcular)

Bu amaçlar doğrultusunda Almanya`ya seyahat edecekseniz ve bunun için vize almak zorunda olmadığınızı düşünüyorsanız, özellikle giriş sırasında zaman alan kontrollerin yapılmasını önlemek amacıyla, seyahat öncesinde Almanya`nın yetkili dış temsilciliğinden kendi rızanızla ve ücretsiz olarak verilecek olan vizeden muaf olduğunuza dair bir belge almanız tavsiye olunur. Ayrıca uygun bir seyahat sağlık sigortası yaptırmanız da tavsiye olunur. Bunun için özel hazırlanmış bilgi notundan da faydalanabilirsiniz.

Vizesiz giriş yapma imkânının sadece beyan edeceğiniz amaca uygun vizesiz ikamet hakkı tanıdığını lütfen dikkate alınız. Yukarıda belirtili 1. ve 2. maddeye uymayan ayrıca veya bu seyahatle bağlantılı başka bir amaç için de orada kalmayı düşünüyorsanız, vize almanız gerekmektedir. Vizeden muaf olduğunuza dair belgeyi alabilmek için her hal ve kârda söz konusu hizmeti verdikten sonra Almanya`dan Türkiye`ye dönmeye yetecek ölçüde geçerliliği olanT.C. Pasaportunuzun fotokopisini ibraz etmeniz gerekecektir.

Bu bilgi notunun 1. maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda seyahat edecek olanların ayrıca aşağıda belirtilen belgeleri de ibraz etmeleri gerekmektedir: a) Aşağıdaki hususları içeren ve Türkiye`deki işveren tarafından verilen Almanca veya Almanca tercümeli teyit yazısı- İşverenle iş ilişkiniz- Almanya`daki görevinizin muhtemel başlangıç ve bitiş tarihleri
b) Almanya`da verilecek somut hizmet hakkında belgeler (belge asılları ve fotokopileri), tercihen:- Almanya`da iş yapılan partnerin posta ve telefon bilgilerini de içeren bir teyit yazısıVeya örneğin

- Nakliyat ve teslimata ilişkin görev belgeleri- Almanya`daki sistem veya makinelerin ayrıntılı olarak belirtildiği bakım sözleşmesi- İşin gerçekleştirilmesine ilişkin sözleşme
c) SGK`lı olduğunuza dair belge (belge aslı ve fotokopisi)
d) TIR şoförleri: Sürücü belgesi, araç ruhsatı, tasıma yetki belgesi, Almanya`da trafiğe kayıtlı bir TIR kullanılacaksa 484/2002 sayı ve 01.03.2002 tarihli yönetmeliğe göre AB şoför belgesi (belge asılları ve fotokopileri ibraz edilmeli)

Bu bilgi notunun 2. maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda seyahat edecek olanların da ayrıca pasaport fotokopisine ilaveten aşağıda belirtilen belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir:

a) Aşağıdaki hususları içeren ve Almanca hazırlanmış organizatörün davet yazısı (belge aslı ve fotokopisi):
- Organizatör ve organizasyon yerine ilişkin telefon ve adres bilgileri- Etkinliğin türü ve süresi- Etkinlik çerçevesinde sizin fonksiyonunuzun ne olduğunun açıklanması- Alacağınız ücretin veya hizmet karşılığının türü ve miktarı- Veya Almanya`daki ilgili yerlerle varılan mutabakata ilişkin diğer uygun belgeler, örneğinçerçeve sözleşmesi gibi
b) Somut bilgiler içeren Türkiye`de yaptığınız ise ilişkin belgeler

- Sanatçılar: Kültür Bakanlığı onaylı sanatçı derneğine veya benzeri yerlere üyelik kaydı- Bilim adamları: Hali hazırdaki isinize ilişkin belgeler, diploma v. b. belgeler- Sporcular: İlgili federasyonun teyidi ve lisansı, gelir belgeleri v.b. belgelerAncak ibraz edilen belgelerin yukarıda belirtilen kriterlere uyması halinde muafiyet belgesi düzenlenebilir. Bu kriterlerin yerine getirilmediği durumlarda, muafiyet belgesi başvuruları „vize alınması zorunludur“ ibaresiyle tekrar iade edilecektir. Aynı durum eksik başvurular için de geçerlidir.
Eksiksiz başvuru, posta veya kargo yoluyla sizin için yetkili Almanya`nın dış temsilciliğine (Ankara`daki Büyükelçilik, İstanbul`daki Başkonsolosluk, İzmir`deki Başkonsolosluk) gönderilebilir. Yalnız bu durumda başvuru cevabının gönderilebilmesi için adres bilgileri yazılmış ve ücreti ödenmiş bir iade zarfının da başvuru ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.
Kargo ile gönderilemeyecek belgeler, vize başvurularında geçerli olan pasaport dağıtım saatlerinde teslim alınabilir.

Vize başvurusu için randevu veren kurulusun vize muafiyeti konusunda somut bilgi vermesi mümkün değildir.

Muafiyet belgesinin düzenlenmesi başvurusu, seyahat amacı ile ilgili gerekli incelemenin yapılabilmesi için ve posta da geçecek süre de dikkate alınırsa, seyahat tarihinden en az on is günü öncesinden (veya şahsen başvuru yapıldığında beş is günü öncesinden) yetkili dış temsilciliğe ulaşmış olması gerekmektedir. İlgili dış temsilciliğin, posta veya kargodaki gecikme nedeniyle zamanında başvuru sahibine ulaşmayan belgeler için her hangi bir şekilde sorumluluk üstlenmesi kesinlikle mümkün değildir.

Başvuru evrakını şahsen teslim etmek veya danışmak istediğiniz konuları görüşmek için Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 14:00`ten 16:00`ya kadar Büyükelçiliğin veya Başkonsoloslukların Vize Bölümü`ne müracaat edebilirsiniz. (1 Temmuz ve 31 Ağustos tarihleri arasında uygulanan yaz çalışma saatleri nedeniyle İzmir Başkonsolosluğu Çarşamba günleri saat 14.00 itibariyle kapalıdır.)

Yetkili dış temsilciliğimiz, istisnai durumlarda muafiyet belgesini düzenlemek için başka belgelerin ibrazını veya seyahat amacının inandırıcı kılınması için duruma göre şahsi başvuruyu da şart koşma hakkını saklı tutar.

Aşağıdaki hususu lütfen dikkate alınız:
Bir Türk vatandaşı, her hangi bir hizmet vermek amacıyla vize muafiyetinden yararlanarak, fakat tavsiye olunan muafiyet belgesini temin etmeden Almanya Federal Cumhuriyeti`ne giriş yapmak isterse, Alman sınır makamları bu bilgi notunda belirtilen kriterlere göre vize muafiyetinin olup olmadığını inceler.

Bu durumda bu bilgi notunda belirtilen gerekli belgelerin tamamı, eğer zaten Almanca değilse de Almanca tercümeleriyle birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bundan bağımsız olarak da Almanya`da bulunacağınız süre içersinde vereceğiniz hizmeti belgeleyen evrakın tamamını pasaportunuzla birlikte hep beraberinizde taşımanız tavsiye olunur.

Editör: Ferdi TÜRK

Editör: TE Bilisim