Orta Asya’dan Avrupa’ya iftar sofraları…

Bağcılar Belediyesi geleneksel Ramazan etkinlikleri kapsamında Kazakistan ve Almanya’da kurduğu iftar sofralarına bu yıl Kırgızistan’ı da ekledi. Almaata, Çimkent ve Türkistan şehirlerinde düzenlenen iftar programlarının ardından Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te de iftar sofrası kuruldu.

Ramazan Çadırı geleneğini başlatan belediyelerden biri olan Bağcılar Belediyesi, ilçede yaptığı Ramazan etkinliklerini uluslararası boyuta taşıdı. Geçtiğimiz yıllarda Atayurdu Kazakistan ile Almanya’da iftar programları düzenleyen Bağcılar Belediyesi, yurt dışı iftarlarına bu yıl Kırgızistan’ı da ekledi.  Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı başkanlığındaki bir ekip, önce Kazakistan’ın Almaata, Çimkent ve Türkistan şehirlerinde iftar programları düzenledi. Kazakistan iftarlarını tamamlayan ekip, daha sonra bu ülkeden bir başka Orta Asya ülkesi olan Kırgızistan’a geçerek, Bişkek’te iftar sofrası kurdu. Gerçekleştirilen iftar programlarının her birine yaklaşık biner kişi katıldı. Üst düzey yöneticilerin, farklı etnik ve dini gruplardan temsilcilerin katıldığı programlar büyük coşku içerisinde gerçekleştirildi.

ALMANYA’DA DA İFTAR SOFRASI KURULDU

Orta Asya’da kurulan iftar programlarının ardından Almanya’nın Hamm kentinde de iftar sofrası kuruldu. Programa, Almanya’da yaşayan Türkler başta olmak üzere, Almanlar ve bu ülkede yaşayan diğer göçmen guruplardan çok sayıda kişi katıldı. Program kapsamında uzun bir süredir, sıcak ilişkilerin yaşandığı Hamm Büyükşehir Belediyesi ile Bağcılar Belediyesi arasında Kardeş Belediye Protokolü de imzalandı.

Ramazan etkinliklerinin Bağcılar’da gelenek haline geldiğini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Her gün Ramazan çadırımızda 2 bin 500 kişi iftar sofrasında bir araya geliyor. Mahallelerimizde ise gönül sofraları kuruyoruz. Yine Çanakkale Şehitliğimizde iftar programı düzenledik” dedi.

Orta Asya’nın Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Çağırıcı, “Bu coğrafya bizim atalarımızın Anadolu’ya geldiği coğrafya ve orada yaşayanlar da bizim soydaşlarımız. Hoca Ahmet Yesevi bizim ortak atamız. Soydaşlarımızla gönül köprüleri kurmak için bu ülkelerde gönül sofraları kurduk. Bir diğer iftar sofrasını ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Almanya’nın Hamm kentinde kurduk. Çok sayıda gurbetçi vatandaşımızın yaşadığı bu şehirde hem onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek istedik hem de Hamm Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığımız Kardeş Belediye Protokolü ile ilişkilerimizi daha da perçinlemiş olduk” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim